Информационен център на Министерство на oтбраната

Димитър Стоянов за военната помощ за Украйна: Ще подходя консервативно, не можем да предоставим комплексите C-300

https://bntnews.bg/news/dimitar-stoyanov-za-voennata-pomosht-za-ukraina-shte-podhodya-konservativno-ne-mozhem-da-predostavim-kompleksite-c-300-1214533news.html

„Основното ми виждане е, че Българската армия трябва да бъде модернизирана“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ днес, 19 ноември. По думите му – при решаването на проблемите в сферата на отбраната, политиците трябва да подхождат сериозно, а не с популизъм. Той отхвърли опитите за противопоставяне на необходимостта от нова техника и въоръжение за армията със социалните придобивки. “Всички големи модернизационни проекти над определена стойност преминават два пъти през Народното събрание и се приемат от него”, подчерта той.

Министърът на отбраната очаква следващата седмица парламентът да приеме проектозакона за ратифициране на договора за откриване на сметка във Федералната банка, както и договора за закупуване на още осем самолета F-16, необходими за българската авиация. „Разкриването на подобна сметка ще донесе позитиви за държавата, която до момента е изгубила от лихви близо 10 милиона“, посочи министър Стоянов.

Министерството на отбраната е в етап на подготовка за изпълнение на друго решение на 48-ото Народно събрание – за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. „Подготвяме пакет, включително с въоръжение, който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия на Европейския съюз в Полша, която обучава украинската армия“, посочи министърът. В ход е и организацията на логистична операция по земя и въздух, съвместно със съюзниците на България в НАТО, за транспортирането на техниката и въоръжението. Те са предназначени за обучението и подготовката на украински военнослужещи на територията на страна-член на НАТО, каквото включва мисията на ЕС, посочи той.

При предоставянето на техника и въоръжение за Украйна подходът е бил консервативен, доколкото Българската армия трябва да има необходимото оборудване за изпълнение на своите конституционни задължения. „Не можем да дадем нито комплексите С-300, нито самолетите, без да гарантираме първо нашата национална сигурност. Нека се освободим от нашата стара техника, но нека се освободим за сметка на нова техника, а не за сметка на друга стара техника“, предупреди министър Стоянов. „Много е лесно т.нар. моливни бивши генерали, които обикалят студиата, да говорят как ще „дадем“ този или онзи дивизион. Още по-странно е, когато говорят как ще търсят отговорност от министъра на отбраната. Няма как те да търсят отговорност; отговорност трябва да бъде търсена от тях, защото те доведоха армията до това положение: да разполагаме със стара техника, произведена преди 30 – 40 години”, коментира министърът на отбраната.

Министър Стоянов категорично отхвърли политическите спекулации около състоянието на Военновъздушните сили и готовността на личния състав да изпълнява задълженията си. По думите му продължават разговорите за предоставяне на самолети за мисията по охрана на въздушното пространство в т.нар. транзитен период, който е вероятно да продължи до около 2029 – 2030 г. “Не е необходимо нито някой да преквалифицира нашите бойни пилоти в гражданска авиация, нито някой да плаща обучение на инженерно-техническия състав. Имаме нужда политиците да осигурят необходимите летателни средства и часове затова да продължим да гарантираме опазването на въздушния суверенитет“, изтъкна министърът н отбраната.

Министър Димитър Стоянов поздрави Сухопътните войски с днешния боен празник 19 ноември с думите: „Пожелавам им да бъдат все така достойни защитници на Родината, все така успешни и дано най-накрая има политическа воля да модернизираме Сухопътните войски, чиято модернизация изостана“.

Вижте цялото интервю ТУК

Източник: bntnews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top