Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блясък и дарование

[post-views]
Блясък и дарование
Танцова формация „Алгара“

С пищен концерт спектакъл под наслов „20 години – красота, талант, дух и чест” Представителният ансамбъл на Въоръжените сили (ПАВС) отбеляза 20-ата годишнина от своето възстановяване.
„Пътеките на времето ни отвеждат далеч назад преди двайсет години, когато в един топъл слънчев първоаприлски ден през 2002 г. отново се събира трупата на Ансамбъла на Българската армия със заповед на министъра на отбраната Николай Свинаров“. Това сподели за изминалите две творчески десетилетия, за трудностите и радостите на Военния ансамбъл неговият ръководител Галя Димитрова. „И до ден днешен много ясно си спомням момента, когато постъпих на работа, а тогавашният ръководител на Ансамбъла ме посрещна с думите: „Добре дошла на борда“.
И в най-смелите си мечти тя не си е представяла, че работата ще й носи такива големи удоволствие и удовлетворение и че именно тук ще открие своето призвание.

„Тогава се наричахме така – Ансамбъл на Българската армия и под това име започна нашето възраждане като феникс от пепелта. Не знаехме какво е било преди нас, само бяхме чували. Но помним много добре какво е сега, след нашето възстановяване“, сподели Димитрова и допълни: „Не мислете, че не сме имали трудности“.
Започват с малък състав, с едно акордеонче, което съпровожда емблематичния квартет „Армейска песен”, с една народна певица, с няколко млади хубавици от балет „Шериденс”, които внасят красота в концертите и не друг, а роклегендите от група „Контрол”.

„Независимо от трудностите и липсата на достатъчен опит ентусиазмът, амбицията, младостта и любовта към музиката и изкуството победиха и сега мога с гордост да заявя, че Ансамбълът е уникален по своята същност и е един от малкото жанрово разнообразни творчески колективи в страната“, каза Галя Димитрова. Самата тя е част от състава на Военния ансамбъл от самото начало на неговото повторно сформиране.
През 2009 г. Ансамбълът става част от Националната гвардейска част, като Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, което име носи и до днес.
„Вече двайсет години с гордост, професионализъм и всеотдайност сме част от всички празници на БА и МО. Многократно сме се доказали като опора на военнопатриотичния дух на ВС на Република България“, каза тя. През тези двайсет години много български таланти оставят частица от себе си в Ансамбъла. „Щастливи сме, че в Националната гвардейска част (НГЧ) намерихме своя дом, където открихме уважение, подкрепа и разбиране и където ще продължим да творим и да се развиваме.“

Ансамбълът в целия си блясък (горе)
Галя Димитрова, лицето на ансамбъла (вляво)
Легендата Маргарита Хранова
Обичаните от всички Райко Кирилов и Гуна Иванова и нейните внучки Ива и Велислава Костадинови

Като част от тази структура изпълнителите успешно си сътрудничат с българските гвардейци, които неведнъж вземат участие в техните концерти и придават тържественост на спектаклите. Гвардейците се включиха и в концерта „20 години – красота, талант, дух и чест“ с интересна хореография със знамена и оръжие, с което Ансамбълът доказа за пореден път, че успешно изпълнява мисията на НГЧ в частта й, свързана с военнопатриотичното възпитание. „Многократно наши изпълнители са канени от диригента – подполковник Ради Радев, да вземат участие в концерти на оркестъра“, категорична е Димитрова.
Днес едни от най-обичаните имена в българската музика са част от състава на Ансамбъла. Не можем да не споменем наследниците на емблематичния квартет „Армейска песен“ – Илиян Недев, Емил Калев, Георги Атанасов и Никола Петров, които с всяка своя изява будят искрата на родолюбието у всеки българин. Народните изпълнители от Фолклорен квартет „Ладена“ – Валерия Момчилова, Ася Пинчева, Юлия Колева и Надя Владимирова, младите дарования Ива и Велислава Костадинови, автентичната шопска певица Таня Дупаринова, обичаните от всички Райко Кирилов и Гуна Иванова с гордост поднасят на публиката разнообразието на нашите фолклорни традиции.
Момичетата и момчетата от танцова формация „Алгара“ – Димитринка Русева, Силвия Чоланова, Владимира Златанчева, Весела Стефанова, Георги Божков, Филип Стефанов, Людмил Макаронски с хореограф Десислав Михайлов, режисьор на спектаклите, внасят допълнителни колорит и красота в изявите на Ансамбъла. Танцьори изпълняват произведения от различни жанрове на танцовото изкуство – фолклор, стилизиран фолклор, модерен балет, характерни танци, което превръща танцовата формация в една от най-пъстрите в жанрово отношение трупи в България. Един различен привкус в техните програми внася сопраното Гергана Николаева. Оперната прима е едно от най-новите попълнения в състава на Ансамбъла. А обичаните изпълнители Емилия Валенти, Веселин Вачев, Съни, Вили Станева, Роси Кирилова, Маргарита Хранова и Орлин Горанов всеки път изправят публиката на крака.

Фолклорен квартет „Ладена“

По случай 20-годишнината артистите от ПАВС получиха много цветя и поздравителни адреси. Под ръководството на музикалния ръководител на Ансамбъла – Веселин Вачев, в програмата бяха подбрани песни, създадени в зората на възстановения Ансамбъл, с нов прочит и облик. Разбира се, не липсваха и съвсем нови заглавия и танци, които бяха представени за първи път пред публика. Концертът се състоя на 11 ноември в Дом на културата „Искър” към Столичната община.
Страницата подготви
Светлозар СТОЯНОВ,
фото Николета РАЙДОВСКА и ПАВС

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани