Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заблудена ракета уби двама души в Полша

[post-views]

Ракета удари селскостопански обект край близкото до украинската граница полско градче Пшеводув и уби двама души във вторник следобед. Взривът е настъпил, когато трактор, натоварен с царевица, се е качил на кантара във фермата. Загинали са фермерът, който е докарал трактора, и служителят на кантара. Втора ракета е паднала в полето и не е причинила щети.
В същия ден Русия нанесе най-мащабните до сега ракетни удари срещу енергийната и критична инфраструктура в редица украински градове, сред които и Лвов, който е близо до границата с Полша. Затова първоначално се появиха подозрения, че в Пшеводув са паднали руски ракети. Тази версия обаче бързо бе опровергана. Президентът на Полша Анджей Дуда официално обяви, че инцидентът в граничното с Украйна градче не е причинен от изстреляна от Русия ракета.
„Днес има много доказателства, че една от ракетите, които е трябвало да свалят руската ракета, не е поразила целта, системата за самоунищожение не е сработила и тази ракета, за съжаление, доведе до трагедията“, каза ръководителя на Бюрото за международна политика при президента на Полша Якуб Кумох, визирайки двамата убити местни жители. По думите му на мястото на катастрофата работи полско-американски следствен екип, а украинците също са поискали достъп до разследването.
Няма признаци, че атаката с ракета срещу Полша е умишлена. Няма индикации и че Русия готви военна офанзива срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет. Посланиците на страните членки се събраха по спешност заради инцидента край Пшеводув. Според предварителния анализ ударът вероятно е причинен от украинска ракета, изстреляна и свалила руска балистична или крилата ракета, посочи Столтенберг. Той обаче бе категоричен, че вината не е на Украйна. „Главната отговорност носи Русия, докато продължава незаконната си война срещу Украйна“, категоричен бе той.
Столтенберг каза, че НАТО поддържа комуникации с руските военни по своя линия или чрез съюзниците. Но отказа да съобщи дали е имало такива комуникации в денонощието след падането на ракетата в Полша. Той приветства факта, че редица съюзници предоставят на Киев модерни ПВО системи. НАТО пък осигурява системи срещу дронове. Необходими са обаче и системи за защита от балистични ракети. НАТО не е част от конфликта, отговори Столтенберг на въпроса дали е възможно пактът да разпъне чадъра за отбрана над небето на Украйна. Алиансът обаче помага на страната в напълно законната й отбрана срещу агресора.
Украинският президент Зеленски засега не приема версията, че ракетата, паднала в Полша, е украинска. Той каза, че иска да види номерацията на ракетата и ако тя наистина е украинска, Киев ще се извини на поляците.
Вчера Русия нанесе нов масиран ракетен удар срещу Украйна. Мишени са били обекти в Харковска, Полтавска и Черкаска области. (БА)

Спасители разчистват мястото на трагедията в градчето Пшеводув

Напразни надежди

Автор: Пламен Димитров
Слухове за тайни руско-американски преговори за прекратяване на войната в Украйна пълзят в медиите през последните няколко дни. Московският вестник „Комерсант“ съобщи, че в Турция се водят разговори между шефа на ЦРУ Уилям Бърнс и директора на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.
За момента обаче вероятността САЩ да предадат своя съюзник Украйна и да се договарят с Русия за мир зад гърба на Киев е нулева. Това подчерта в свое изявление самият президент Байдън който обобщи: „Нищо за Украйна без Украйна!“. От своя страна Уилям Бърнс потвърди, че е разговарял с Наришикин в Анкара, но само за да го предупреди какви тежки последствия за Русия ще има евентуалното използване от нейна страна на ядрено оръжие в Украйна. Толкова! Американските висши военни и разузнавачи са в контакт със своите руски колеги, но не за да водят политически разговори, а за да неутрализират заплахите за стратегическата стабилност.
Президентът Путин никога не е криел, че за него истински равностоен преговорен партньор са само американците, а не украинците. Надеждите, че може да заобиколи Зеленски, обаче са само фантазии на стопанина на Кремъл. Москва разчита, че слуховете за преговори Русия-САЩ могат да се превърнат в самосбъдващо се пророчество. Това обаче е нереално, засега Зеленски и Байдън имат една и съща позиция – преговори с Кремъл може да има само когато руската армия се изтегли от окупираните украински територии.

Съдът: MH17 е бил свален от проруски сепаратисти

Пътническият самолет на Malaysia Airlines от полет MH17 е бил свален на 17 юли 2014 г. от зенитна ракета „Бук“, изстреляна от поле край Первомайск в Източна Украйна, реши специален съд в Нидерландия. Според съдиите това е дело на проруски сепаратисти, които са били под контрола на Москва. Решението е първото подобно за трагедията, в която загинаха 298 пътници и екипаж от 10 националности.
Делото е срещу четирима конкретни обвинени задочно за масово непредумишлено убийство – трима бивши служители на руските спецслужби и един военен лидер на сепаратистите. Според прокуратурата те са организирали превоза на зенитна система от руската армия до Украйна и с нея е стреляно по боинга.
Има вариант при достатъчно доказателства обвиняемите да бъдат осъдени за предумишлено убийство, но телефонни разговори между четиримата показаха по време на процеса, че те по-скоро са смятали, че стрелят по украински изтребител. И четиримата – Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов плюс украинеца Леонид Харченко – се предполага, че са в Русия, която не екстрадира свои граждани. Москва години наред разпространява всевъзможни други версии за падането на самолета и отказва да сътрудничи с разследването.
„От средата на май 2014 г. Русия е имала т.нар. цялостен контрол над Донецката народна република“, заяви председателят на съдебния състав Хендрик Стеенхойс. Разследването се ръководеше от Нидерландия с помощта на Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия. Руското външно министерство заяви вчера, че ще „проучи“ становището на холандския съд. (БА)

Най-ново

Избрани