Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радар вижда малки дронове на повече от 10 км

[post-views]
ЕС насочва 175 млн. евро за военни разработки и очаква привличането на частен капитал

Военните експерти вече задават въпроса: Защо противодействието на малки безпилотни летателни апарати изисква радари с високи способности. Отговорът е в това, че когато връхлита рояк от малки опасни дронове, които работят, без да ползват джипиес или да получават команди от оператор, те са много трудни за откриване, локализиране и унищожаване.
Радарът RPS-82 на компанията RADA USA може да открива дрон на разстояние от 1 до 10 км. А ако става дума за голяма група дронове, той ще ги види на още по-голямо разстояние.
Радарът е многоцелеви. Според експертите на компанията производител има пет стъпки в процеса на унищожаване на дронове. Това е откриването, проследяването, класифицирането, идентифицирането и поражението. Радарът RPS-82 осъществява първите три стъпки в този процес. Той може да забележи всичко, което лети, включително и малки дронове, и то много предварително. След това ги проследява по целия им път и ги класифицира. Ако се окажат заплаха, сигналът се прехвърля в друг радар, който довършва процеса на ликвидиране. Радарът ползва изкуствен интелект, лесен е за работа, не изисква продължително обучение. Може да работи фиксиран на площадка или да се монтира на автомобил и да проследява дронове, докато превозното средство се движи с магистрална скорост.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани