Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

137 години Сухопътни войски – дни на възторг и преклонение

[post-views]
137 години Сухопътни войски – дни на възторг  и преклонение

Автор: Венета Герасимова

На 19 ноември, от 18:30, в деня когато Сухопътните войски честват своя празник, ВТК предлага на своите зрители един филм за създаването и съвремието им. Авторите Мария Рачева и Чавдар Кръстев припомнят славните страници на бойната ни история, показват преклонението пред подвига на българските воини. Историята започва през 1885 г., когато само седем години след Освобождението, Българската армия, която е без боен опит, но с невероятен дух за победа, осъществява защитата на Отечеството от външна агресия. А съвременните делници на Сухопътните войски са показани с участието в ученията през 2022 г. – „Мирен страж“, „Верея 22“, „Балкан 22“, „Стоманен щит“, водолазния сбор, в мисията „Алтеа“ в Босна и Херцеговина. СВ са и най-дейните участници в третата мисия на Българската армия – помощта на населението при бедствия и аварии. И както обобщава командващият ген. Михаил Петров наследството, което носят Сухопътните войски им вдъхва гордост и ги задължава да отстояват своята слава на вид въоръжена сила, на която може да се разчита.
А на 20 ноември от 18:30 зрителите могат да гледат подробния репортаж на Юлиан Лазаров за уникалното по рода си командно-щабно учение „Балкан 22“, в което участват 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника. Учението се провежда с войски за реални действия едновременно на полигоните Корен и Сливница.
В последните седмици от годината рубриката „Мисия Здраве“ предлага на зрителите интервю с началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски, който разказва за управлението на ресурсите – материални, финансови и човешки в условията на кризи, за изводите от пандемията, за стратегическите инвестиции в изграждането на Военномедицински симулационен тренировъчен център, обучението на военни лекари, медицински сестри и бойни санитари. Гледайте в четвъртък, 24 ноември, от 18:00 часа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани