Информационен център на Министерство на oтбраната

В град Ямбол ще бъде представена изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация

В град Ямбол ще бъде представена изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация

На 25 ноември 2022 г. в 12:00 ч. на площад „Освобождение“ пред една от най-знаковите сгради в град Ямбол – Безистенът ще бъде представена изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация, която ще продължи до 15 декември 2022 г.

В град Ямбол ще бъде представена изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация

Експозицията ще бъде официално открита от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и кмета на град Ямбол господин Валентин Ревански. Приятна изненада за жителите, гостите на Ямбол и приятелите на авиацията ще бъдат и изпълненията на Представителния духов оркестър на ВВС. Град Ямбол е първия град, в който ще гостува изложбата на българските ВВС. На територията на област Ямбол се намира една от основните авиационни бази на ВВС авиобаза Безмер.  Официално изложбата беше открита в град София на 04 октомври на Моста на влюбените до НДК и ще бъде представяна в българските градове с авиационни традиции.

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официални гости на церемония по откриване на изложбата ще бъдат военнослужещите от Военновъздушните сили на Кралство Испания, чийто домакин е авиобаза Безмер. Във връзка с първото посещение на представители от испанските ВВС в Ямбол ще бъдат засадени 10 броя испанска ела в градския парк.

Каним жителите и гостите на град Ямбол да посетят изложбата и да се насладят на впечатляващите кадри, част от 110-годишната история на ВВС.

Жаждата на човека да полети във въздуха, подражавайки на птиците започва от най-дълбока древност. Тя съпътства цялата му история и с неотслабваща сила продължава и до днес.

В зората на 20 век човечеството постигна хилядолетната си мечта – да завладее въздуха, този безкраен океан, който обгръща цялото земно кълбо.

В исторически план, България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство. На 19 август 1892 г. в град Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона “La France”.

Много са основанията ни за гордост днес:

• българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет през 1910 г.;

• авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател през 1912 г.;

• също той, осъществява първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война;

• Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград;

• Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.

• през 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент;

• първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;

• също по време на Балканската война, за първи път в световната история, са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.

Историята и настоящето ясно показват, че българската военна авиация винаги е на бойния си пост тогава, когато България има нужда от нея.

Снимка: Иван Дончев

Източник: af.armf.bg/bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top