Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Днес се навършват 27 години от парафирането на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина

[post-views]
Днес се навършват 27 години от парафирането на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина

Днес се навършват 27 години от парафирането  на Дейтънското споразумение,  което сложи край на войната в Босна и Херцеговина. В Република Сръбска днес е празник и неработен ден, съобщи белградската агенция Бета.

На този ден преди 27 години в американската база Райт Питърсън в Дейтън бяха парафирани Общото рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина и неговите 12 анекса, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина и установи конституционния и правен ред на страната.

Това споразумение създаде държавата Босна и Херцеговина, съставена от две съставни части – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина.

Дейтънското споразумение, след три седмици преговори, бе парафирано от тогавашните президенти на Сърбия Слободан Милошевич, Хърватия Франьо Туджман и Босна и Херцеговина Алия Изетбегович.

Споразумението бе парафирано в присъствието на тогавашния държавен секретар на САЩ Уорън Кристофър, а посредници в преговорите бяха Ричард Холбрук и генерал Уесли Кларк.

Дейтънското споразумение е официално подписано на 14 декември 1995 г. в Елисейския дворец в Париж.

Денят на парафирането на Дейтънското мирно споразумение в Република Сръбска се чества като национален празник и е неработен ден, но не се празнува във Федерацията Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина никога не е приемала закон за празниците на държавно ниво, така че двете й съставни части съвместно празнуват само новогодишните и първомайските празници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани