Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна отбелязва Деня на достойнството и свободата на фона на продължаващи тежки боеве в Донбас

[post-views]
Украйна отбелязва Деня на достойнството и свободата на фона на продължаващи тежки боеве в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинците с Деня на достойнството и свободата, който се чества от 2014 година след т. нар. „революция на Майдана“, и заяви, че страната му ще издържи и ще победи.

„В Деня на достойнството и свободата ще се съберем на Площада на независимостта. Там, където винаги сме защитавали достойнството и свободата си. На барикадите на Оранжевата революция. Там, където отбелязахме 30-годишнината от независимостта на Украйна. Там, където ще отбележим Деня на победата на Украйна“, заяви Зеленки.

Той приветства силния дух на украинците, който запазват въпреки честите ракетни удари, мащабните разрушения и недостига на електроенергия. Правим възможното и невъзможното да възстановим електричеството след руските удари, каза Зеленски, като уточни, че основните проблеми са в Северна и Западна Украйна, както и около столицата Киев.

Зеленски каза още, че руската армия продължава интензивния артилерийски обстрел по украинските сили в Донбас. Русия прехвърли към Донецка и Луганска област войските, които изтегли от Херсон. А от украинската прокуратура съобщиха, че са открили четири места в Херсон, където руските сили са измъчвали военнопленници.

Във видео-обръщение към Асамблеята на НАТО Зеленски призова членовете на алианса да гарантират защитата на атомните централи в Украйна. „Всички имаме интерес да не се стига до опасни инциденти в атомните съоръжения,“ подчерта Зеленски.

От Международната агенция за атомна енергия определиха като умишлени ударите по Запорожката атомна централа в събота и неделя, за които украинските и руските сили се обвиняват взаимно и призоваха за спирането им. Агенцията има двама инспектори в района на централата, която е под руски контрол.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани