Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея търси съдейството на Китай и Русия за справяне със севернокорейските ракетни изпитания

[post-views]
Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег, съобщи Сеул

Република Корея призова за активното сътрудничество на Китай и Русия, за да се попречи на Северна Корея да извърши нови ракетни изпитания, съобщи Ройтерс. Призивът бе отправен броени часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на неотдавнашното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от страна на Пхенян. 

Южнокорейският специален пратеник по ядрените въпроси Ким Гун е разговарял с посланиците на Китай и Русия в Сеул и ги е призовал да помогнат Северна Корея да понесе отговорност за своите провокации, се казва в изявление на външното министерство на Република Корея.

„Ким Гун призова за активното сътрудничество на Китай и Русия, постоянни членове на Съвета за сигурност, и за това те да играят конструктивна роля в усилията Северна Корея да бъде накарана да се въздържа от по-нататъшни провокации и да се върне към диалога“, заяви ведомството.

Срещата на Съвета за сигурност на ООН бе свикана по искане на Съединените щати, след като миналата седмица Пхенян изстреля ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ, припомня Ройтерс.

Тази година Пхенян извърши безпрецедентен брой ракетни тестове, а Вашингтон от месеци предупреждава, че Северна Корея по всяко време може да извърши и нов ядрен опит.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Цзинпин и заяви, че Пекин е длъжен да се опита да убеди Северна Корея да не подновява ядрените си опити. Високопоставен служител на американската администрация заяви по-рано този месец, че Вашингтон смята, че Китай и Русия разполагат с необходимото влияние за убеждаването на Северна Корея да не възобновява ядрените опити. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани