Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трагедията в Индонезия е все по-голяма, жертвите са близо 270, ранените са над 1000

[post-views]
Трагедията в Индонезия е все по-голяма, жертвите са близо 270, ранените са над 1000

  • Порои се изливат на Балканите – наводнени са Албания, Косово, Сърбия и Черна гора
  • Огромен пожар бушува в Чили – огънят обхвана близо 400 декара гори

Заради климатичните промени, в глобален мащаб природните бедствия са все по-опустошителни и смъртоносни. Статистиката след земетресението в Индонезия става все по-черна. Броят на загиналите достигна най-малко 268 души, а ранените са повече от 1000. Какви стихии удариха Балканите и Южна Америка – вижте в следващата хроника.

Огромна част от жертвите и пострадалите при земетресението в Индонезия са ученици, съобщиха работещите на място спасителни екипи. По време на труса, около 13 ч. местно време, повечето деца все още са били на училище и са затрупани от рухналите стени и тавани на класните си стаи, потвърдиха и местните власти.

Последните доклади показват, че все още има и около 150 души, които са в неизвестност. Разрушени са повече от 22 хиляди жилищни сгради, а над 58 хиляди души са потърсили убежище.

Припомняме, че в понеделник трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари планински район в западната част на остров Ява и отприщи огромни свлачища, които погълнаха цели селища.

На Балканите пък проливните дъждове през последните няколко дни предизвикаха големи наводнения в Албания, Косово, Сърбия и Черна гора.

Съобщава се за жертви, включително удавено дете в Югозападна Сърбия. Река Лим е преляла на три места край Приеполе, покачва се нивото и на река Ибър в Кралево.

Пороите наводниха и северните части на Албания, където няколко населени места останаха под вода. Най-тежка е ситуацията в Шкодра, където още вчера беше съобщено, че са засегнати близо 500 домакинства, а 30 семейства са евакуирани по спешност.

Голям пожар бушува в Чили. Огънят обхвана близо 400 декара гори в северния регион Валпараисо.

На място работят екипи на пожарната и спешна помощ, както и много доброволци, които се борят със стихията. Овладяването ѝ обаче е изключително трудно, заради силните ветрове и високите температури, коментираха огнеборците на терен.

Местните власти потвърдиха, че едновременно са бушували 3 огнища. Десетки домове в зоната на пожара са в опасност, но към момента нито една къща не е засегната. Не се съобщава и за пострадали хора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани