Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

KFOR остават в готовност – очаква се ескалация на напрежението в Косово

[post-views]
Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне на всяка цена. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и подчерта, че силите на Алианса в страната – KFOR, остават в готовност. Повод за притеснение в Брюксел стана провалът в преговорите между Белград и Прищина за регистрационните табели на автомобилите.

И НАТО, и ЕС предупредиха, че е възможно напрежението в Косово да ескалира след неуспеха на продължилата повече от 11 часа тристранна среща в Брюксел. Непосредствено след края ѝ, Борел информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за разочароващия резултат от разговорите. И двамата са убедени, че са необходими прагматични действия, за да се избеге ескалацията на напрежението в Косово. Ръководените от тях организации работят координрано и в Брюксел, и на място. В пълна бойна готовност са и силите на KFOR, които имат около 3700 военнослужещи на терен.

В понеделник на масата за преговори седнаха премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич, с посредничството на върховния представител на ЕС по външна политика и отбрана Жозеп Борел.

Прищина отхвърли предложението на Брюксел да не глобява шофьорите, които не са заменили издадените в Сърбия регистрационни табели на автомобилите си с косовски, а Белград  да спре да издава номера с Косово и Метохия. Курти мотивира отказа си с липсата на проект за окончателно споразумение за пълно нормализиране на отношенията със сръбската страна, но се съгласи да даде 48 часа гратисен период преди глобите да влязат в сила.

Най-ново

Единична публикация

Избрани