Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения не подписа декларацията на ОДКС, обвини формацията, че не я защитила от Азербайджан

[post-views]

Арменският премиер Никол Пашинян отказа да подпише заключителната декларация от проведената в Ереван среща на върха на Организацията на договора за колективна сигурност. Пашинян обвини ръководената от Москва формация, че не е защитила страната му от агресията на Азербайджан.

Освен под декларацята, аременският премиер Никол Пашинян не положи подписа си и под проекта за съвместни мерки за оказване на помощ на Ереван. Отказа си министър-председателят мотивира с липсата на политическа реакция от страна на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) по отношение на азербайджанската агресия срещу териториалната цялост на Армения.

Никол Пашинян – министър-председател на Армения:

„През последните две години страната-членка на Организацията – Армения, е била обект на агресия от страна на Азербайджан най-малко 3 пъти.

Потискащо е, че членството ни в тази формация не успя да възпре Азербайджан от агресивни действия, още повече, че всъщност и днес не успяхме да вземем решение за реакция спрямо действията на съседите ни срещу нас. Тези факти нанасят огромни щети върху имиджа на Организацията за колективна сигурност както в страната, така и в чужбина.“

Според Кремъл обаче форматът е необходим и помага за решаването на регионални конфликти. Изключително важно е Армения и Азербайджан да постигнат мир, заяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков.

Сред споменатите от Пашинян инциденти са и последните сблъсъци от септемрви, когато напрежението ескалира след съобщения на Ереван за обстрел срещу мирни селища от страна на азербайджанската армия. Тогава загинаха повече от 280 души от двете страни на границата. Армения поиска финансова помощ от Москва, но така и не я получи.

В резултат беше подписано тристранно споразумение с участието на Русия, според което Баку запази териториите, взети под негов контрол, а руски мироопазващ контингент беше разположен по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах.

Най-ново

Виж още

Избрани