Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна. Столтенберг поиска още невоенна помощ за Киев

Столтенберг потвърди, че няма да се кандидатира за нов мандат като генерален секретар на НАТО

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, колкото дълго се налага. Това е в интерес на нашата сигурност и няма да се откажем, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на външните работи следващата седмица.

Министрите на външните работи на НАТО се събират в Букурещ следващата седмица. Те ще препотвърдят подкрепата си за Украйна и заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба ще обсъдят належащите нужди на Киев, както и аспектите на по-дългосрочно партньорство и помощ за възстановяване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще поиска от съюзниците още невоенна подкрепа за Украйна през цялостния помощен пакет чрез доставка на горива, медицински материали, зимно оборудване и заглушители за дронове. На по-късен етап ще подпомогнем Киев и в прехода от съветско оборудване към модерните стандарти, доктрини и обучения на Алианса, допълни Столтенберг.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Русия е агресор, а Украйна е жертва на агресия. Разбира се, че Украйна има право да се защити. Ние просто ѝ помагаме да отстоява това право.

Не може да има дълготраен мир, ако агресорът победи. Ако потисничеството и автокрацията се наложат над свободата и демокрацията.

Повечето войни приключват с преговори. Но резултатите на масата за преговори зависят от случващото се на бойното поле. Затова и най-добрият начин да увеличим шансовете за мирно решение е да подкрепяме Украйна.“

По повод резолюцията на ЕП, която призна Русия за държава, подкрепяща тероризма Столтенберг коментира, че целенасочените атаки срещу цивилно население и критична инфраструктура са военно престъпление и всеки, който извърши такова, трябва да понесе отговорност за това.

Външните министри ще търсят начини за прекъсване на зависимостта на НАТО от други авторитарни режими, като китайския, допълни генералният секретар. Войната в Украйна показа опасната ни зависимост от руския газ, заяви той и настоя за управление на рисковете, намаляване на слабостите и увеличаване устойчивостта на пакта, за да не се случи отново нещо подобно.

На форума в Букурещ ще участват и топ-дипломатите на Швеция и Финландия. По отношение на тези две държави Столтенберг подчерта, че е е време да бъдат посрещнати като пълноправни членове на Алианса и приветства обещанието на Будапеща да им даде зелена светлина.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top