Информационен център на Министерство на oтбраната

Търсят корените на българско-румънската бойна дружба

С 30% вдигат приема във военните университети

Къде са корените на българско-румънската бойна дружба на бойното поле беше темата на кръгла маса, която се проведе във Военна академия (ВА) „Г. С. Раковски“.  Изказани бяха различни тези от българска и от румънска страна. Във форума участваха военни историци от секция „Военноисторически изследвания“ в Института за перспективни изследвания за отбраната и техни колеги от Националния университет по отбрана в Букурещ.

„Нашите отношения са много трайни и провеждаме съвместни мероприятия. Различните тези от дискусиите ще бъдат публикувани в свитък, който ще бъде предоставен на държавното и на военното ръководство. В последните няколко години военното ни сътрудничество с Румъния е много интензивно“, каза пред военните медии началникът на ВА генерал-майор Тодор Дочев.

Една от тезите за началото на българско-румънската бойна дружба е от времето на капитан Георги Мамарчев. Друга теза е от времето на въстанието на Асеневци. Други тези са свързани с началото на Руско-турската освободителна война и участието на румънците във формирането на Българското опълчение.

В началото на форума приветствие поднесе Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску – посланик на Румъния в София.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top