Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народното събрание ратифицира две споразумения в областта на отбраната

[post-views]
Българските граждани избират 48-ия си парламент днес

Очаква се днес да гласува договорите за вторите 8 изтребителя Ф-16 Блок 70

На две четения в едно пленарно заседание с голямо мнозинство Народното събрание ратифицира две споразумения за придобиване на новите изтребители Ф-16 Блок 70. Първото е за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Второто се отнася до определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на Република България, между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Влизането в сила на двете споразумения ще позволи преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) да се депозират и инвестират чрез сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната ще има възможност редовно да следи състоянието на откритата сметка и да преценява целесъобразността от по­нататъшно инвестиране на тези средства.

Тези споразумения са свързани с изпълнението на Договорите за доставка на първите 8 самолета Ф-16 Блок 70. На 7 август 2019 г. Република България е превела по сметка на Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността договорената сума от 1,2 милиарда щатски долара, тъй като към тази дата страната ни не е имала право на разсрочено плащане. В тази сметка не се начисляват лихви и не се заплащат такси за обслужване на сметката.

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от Република България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Подписаните споразумения уреждат правата и задълженията на страните във връзка с откриване на сметки и тяхното управление с цел осигуряване на доходност.

С 11 гласа „за“ Комисията по отбрана предложи на Народното събрание да ратифицира със закон  международни договори за придобиване на вторите 8 самолета Ф-16 Блок 70 с боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили, както и Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързани с нея поддръжка и оборудване. Очаква се днес да бъдат гласувани от депутатите. Офертата на САЩ предполага, че това трябва да стане до 15 декември, включително първото заплащане по разсроченаха схема.

На същото заседание министър Стоянов запозна депутатите с внесената за гласуване в парламента от правителството Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО. Той се спря на извършената подготовка по основните проекти за модернизация. Подчерта, че необходимостите са много по-големи, но трябва да се имат предвид и възможностите на държавата. В програмата са намерили всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лв. Те са разделени в две групи в зависимост от сроковете на реализиране. Десет са до 2026 г. и три за периода 2026–2032 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани