Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна. Столтенберг поиска още невоенна помощ за Киев

[post-views]

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, колкото дълго се налага. Това е в интерес на нашата сигурност и няма да се откажем, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на външните работи следващата седмица.

Министрите на външните работи на НАТО се събират в Букурещ следващата седмица. Те ще препотвърдят подкрепата си за Украйна и заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба ще обсъдят належащите нужди на Киев, както и аспектите на по-дългосрочно партньорство и помощ за възстановяване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще поиска от съюзниците още невоенна подкрепа за Украйна през цялостния помощен пакет чрез доставка на горива, медицински материали, зимно оборудване и заглушители за дронове. На по-късен етап ще подпомогнем Киев и в прехода от съветско оборудване към модерните стандарти, доктрини и обучения на Алианса, допълни Столтенберг.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Русия е агресор, а Украйна е жертва на агресия. Разбира се, че Украйна има право да се защити. Ние просто ѝ помагаме да отстоява това право.

Не може да има дълготраен мир, ако агресорът победи. Ако потисничеството и автокрацията се наложат над свободата и демокрацията.

Повечето войни приключват с преговори. Но резултатите на масата за преговори зависят от случващото се на бойното поле. Затова и най-добрият начин да увеличим шансовете за мирно решение е да подкрепяме Украйна.“

По повод резолюцията на ЕП, която призна Русия за държава, подкрепяща тероризма Столтенберг коментира, че целенасочените атаки срещу цивилно население и критична инфраструктура са военно престъпление и всеки, който извърши такова, трябва да понесе отговорност за това.

Външните министри ще търсят начини за прекъсване на зависимостта на НАТО от други авторитарни режими, като китайския, допълни генералният секретар. Войната в Украйна показа опасната ни зависимост от руския газ, заяви той и настоя за управление на рисковете, намаляване на слабостите и увеличаване устойчивостта на пакта, за да не се случи отново нещо подобно.

На форума в Букурещ ще участват и топ-дипломатите на Швеция и Финландия. По отношение на тези две държави Столтенберг подчерта, че е е време да бъдат посрещнати като пълноправни членове на Алианса и приветства обещанието на Будапеща да им даде зелена светлина.

Най-ново

Избрани