Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Роботи ще помагат на полицията в Сан Франциско

[post-views]
Роботи ще помагат на полицията в Сан Франциско

Полицейското управление в Сан Франциско предлага да му бъде разрешено да използва роботи, когато реагира на инциденти, съобщи АП.

Устройствата с дистанционно управление обикновено се използват за инспекция на райони и обезвреждане на бомби, заяви говорител на полицията. Според предложението отделът иска да ги използва за „обучение и симулации, задържане на престъпници, критични инциденти, извънредни обстоятелства, изпълнение на заповед или при оценка на подозрителни устройства“.

Според The Verge новите роботи на Remotec имат опционална оръжейна система, а моделът F5A може да зарежда боеприпаси за пушка, които често се използват за взривяване на бомби. QinetiQ Talon може да се използва и като оръжие. Моделът, използван от американската армия, може да бъде модифициран, за да се добавят картечници и гранатомети.

Предложението на полицията ще позволи на тези роботи да убиват хора, „когато рискът от смърт за гражданите или служителите е неизбежен и надделява над всяка друга възможност за използване на сила, с която разполагат местните сили на реда“.

Според The Verge в първоначалната версия на проекта не се споменава смъртоносна сила, докато член на градския надзорен съвет не добавя, че „роботите не трябва да се използват като средство за употреба на сила срещу когото и да било“. Отделът е премахнал фразата и я е преформулирал в изявление, оправдаващо смъртоносната сила в случай на непосредствена опасност и липса на други възможности.

Документът беше одобрен от комисията по правилата на надзорния съвет. Следващата седмица се очаква решението на целия съвет.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани