Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С тържествена церемония в Скопие беше открит българския културно-информационен център

[post-views]

На тържествена церемония в Скопие министрите на културата на България и Северна Македония откриха новата сграда на българския културно-информационен център. Събитието премина при изключително засилен интерес и масирано полицейско присъствие.

В сърцето на Скопие в присъствието на представители на българската общност в Северна Македония и на десетки македонски медии министрите на културата Велислав Минеков и Бисера Костадиновска-Стойчевска прерязаха трикольорната лента на входа на новата сграда на Българския културно–информационен център.

„Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим, още повече да отправим поглед и надежда за общо бъдеще“, посочи министър Минеков.

„Разпространение и популяризиране на нашата култура и сближаване с другите народи, което всъщност представлява европейската стойност, към която ние се стремим“, каза Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Първата инициатива след откриването е съвместна – изложба на български и македонски художници. А за в бъдеще директорът на Културния център Антония Велева обеща:

„Една голяма част от събитията, които организираме и които планираме, да бъдат съвместни. Съвместни между представители на културните среди от двете държави“.

Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов отбеляза и денят, в който се открива новата сграда – денят, в който честваме Свети Климент Охридски:

„Както знаете, нашите две правителства решиха през 2019г., че това е една от личностите в общата ни история, която трябва да честваме заедно. И ние сме всички заедно на този ден тук“.

На откриването присъства и посланикът на Европейския съюз в Скопие – Дейвид Гиър:

„Това се случва тук в самия център на Скопие и всеки, който ще минава оттук. Това е нещо много положително, както каза и българският посланик – това е мост между двете държави“.

За събитието в Скопие пристигна парламентарна делегация от България. За  и представители на българската общност в Македония този ден е дългоочакван.

Георги Трендафилов е от Велес:

„Надяваме се и очакваме, че ще бъде даден максимален ангажимент да се доближи българската култура и наука до македонската общественост и до широката общественост тук в Скопие и това, което най-много ги интересува тук, в Македония – това са възможностите за продължаване на образованието“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани