Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британското разузнаване смята, че Русия вероятно стреля по Украйна с ракети с предварително отстранена ядрена бойна глава

[post-views]
Руски сили са нанесли въздушни удари срещу украинския град Днипро

Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с боеприпаси без заряд срещу Украйна, каза днес британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс.

Според министерството на отбраната изображения с отворен код показват останки от изстреляна от въздуха срещу Украйна крилата ракета, която изглежда е разработена през 80-те години като система, способна да носи ядрен заряд. Ведомството предполага, че извадената бойна глава се заменя с баласт.

Такава система все още е способна да нанесе поражения чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Само че е малко вероятно тя да причини сериозни щети на набелязаните цели, допълва министерството в ежедневната си сводка, публикувана в Туитър.

„Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава до каква степен са изчерпани запасите на Русия от ракети с голям обсег“, подчертава министерството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани