Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипър променя закони заради силния мигрантски натиск

[post-views]
Как лъжите за бежанския наплив сеят у българите недоверие към ЕС

Кипър променя законодателството, за да противодейства на силния миграционен натиск върху страната.

Бюджетът за догодина предвижда допълнителни средства за изграждане на необходима за приемане и настаняване на бежанците инфраструктура.

Над 36 000 молби за убежище са висящи за разглеждане в момента пред Службата за убежище и пред съда за международна закрила. От януари до октомври тази година новите подадени заявления са надхвърлили 18 000, близо 7000 незаконни мигранти са върнати в страните им досега.

Данните съобщи вътрешният министър Никос Нурис в парламента при обсъждането на бюджета на министерството за догодина.

За облекчаване на ситуацията се подготвя законопроект, с който ще бъдат намалени сроковете за разглеждане на молбите на търсещите убежище и ще се въведат санкции при неспазване на процедурите, включително преразглеждане на получаваните от нарушителите помощи.

Правителството ще продължи да изгражда телената ограда, за която досега е похарчило 2 млн. евро, по разделящата острова буферна зона, тъй като през нея преминават 94% от влизащите в Кипър незаконни мигранти, насърчавани от Турция, заяви Никос Нурис.

Близо 16 млн. евро са заложени в бюджета за догодина за два нови мигрантски центъра, за които Европейската комисия отпусна допълнително 68 млн. евро.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани