Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония разработва стратегия за отвръщане на удара

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Новата стратегия за способността на Япония да нанася оттветни удари срещу бази, която в момента се обсъжда в рамките на управляващата коалиция, включва тясно сътрудничество със САЩ, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на информирани източници. Стратегията е била обсъдена на среща на Либерално-демократическата партия на Япония и партията Комейто, която е част от управляващата коалиция с нея.

В частност се предполага, че в случай на нападение на противника, „когато се задействат възможностите за ответни удари, ще се обменя информация със САЩ за цели за ответни удари и оценка за успеха на тяхното нанасяне“. Участниците в дискусията признават, че „при сегашното ниво на отбранителните способности на Япония е трудно самостоятелно да се отговори пълноценно на вражески ракетен удар“. В тази връзка властите разглеждат възможността за придобиване на съществуващи чуждестранни ракетни системи, по-специално американските крилати ракети „Томахоук”.

В същото време стратегията ще подчертае необходимостта от консултации относно условията и целите на ответните удари. Както се очакваше, като възможни цели ще бъдат посочени военни цели, но „тълкуването може да бъде по-широко, което може да включва и удари срещу други цели“, уточни агенцията.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани