Информационен център на Министерство на oтбраната

Футболът влиза в програмата на Военното училище преди век

Автор: Спирдон Стоянов

Точно преди 100 години идва заповед от Генералния щаб до началника на Военното училище. С нея се регламентира въвеждане в строевата подготовка на юнкерите на играта „Футбол“, която „да съставлява неразделна част от гимнастиката“. Предвидено е обучението да се води по взводно под ръководството на командира на ротата. Командирът на взвода ръководи играта непосредствено във взвода си. Наред с това негово задължение е да „спомага възбуждане на интерес към играта и съревнование с другите взводове в ротата“. Играта се води по правилата, издадени от спортните дружества „Атлетик“, „Борислав“, „Офицер. Спортен клуб“ и „Славия 1919“.
Заповедта е издадена на 31 юли 1922 г., за да има време да се извърши необходимата подготовка до началото на учебната година. Това време трябва да се използва за запознаване на офицерите с играта, като от всяка рота от вече обучените юнкери се образуват взводове, които да играят в свободното от занятия време.
Краят на учебната година свършва с едно състезание между взводовете в ротата и между ротите на училището, за да се определят първенците, пише в заповедта. Такова състезание е имало и в края на учебната година, в която е издадена заповедта, между обучените вече юнкери.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top