Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
БМП от ново поколение

Бъдещето на армията зависи много от по-добрите бойни машини и камиони. Фирмата „Америкън Рейнметал (АР)“ разработва и предлага нови трансформационни решения за бойни машини на пехотата и тактически камиони за армията. Компанията е обърната изцяло към бъдещето и дава приоритет на това, което в армията се нарича постоянна модернизация. Това означава, че дизайнът на военната техника на бъдещето трябва да е такъв, че всяка част от него да може да се модернизира.

Бойната машина на пехотата от следващо поколение на „Америкън Рейнметал“ се нарича Lynx OMFV. Куполът на новата БМП е безпилотен, управлява се дистанционно и в него е интегрирано ново много по-смъртоносно 50-милиметрово оръдие. Нови тактически бойни и превозни средства са на хоризонта на американската армия.
По-специално целта е да се замени досегашната бойна машина на пехотата „Брадли“ с БМП от ново поколение. Другата задача е на армията да бъдат предложени и тактически камиони от ново поколение Common Tactical Truck (CTT), които да заменят старите Heavy Expanded Mobility Tactical Truck. От компанията казват, че и по двете програми за бойната машина и за камиона – OMFV и CTT, на първо място е трансформационният подход. Инженерите от компанията са изключително фокусирани върху изискванията, нуждите, модернизацията на платформите, както и върху трансформацията. В крайна сметка това означава, че всички усилия са насочени към войника. И модернизацията, и трансформационната технология трябва да предоставят информирана обратна връзка от войника, за да отговорят на най-амбициозните изисквания на армията.

Новата БМП

Що се отнася до бойната машина на пехотата, тя трябва да осигури предимства на бойното поле, както в настоящето, така и в бъдещето. И да отговаря на всички изисквания и предизвикателства. Това е свързано с поразяващата сила на платформата, както и с енергийната й мощност. Системите трябва така да бъдат усъвършенствани, че да предоставят абсолютна интеграция на екипажа от двама войника по време на бойните действия. Това иска армията. А това, което прави компанията АР върху платформата, е да създаде архитектура на отворените системи, мощността и енергийния капацитет, капацитета на теглото и способността на платформата бързо и ефективно да възприема нови спирални технологии, когато станат достъпни в бъдеще. Това трябва да гарантира, че на непрекъснато развиващото се бойно поле, когато критично важна е свързаността с новите технологии, пристигащи с невероятно темпо, новата БМП Lynx ще бъде най-подходяща за адаптиране и за осигуряване на свръх съответствие в бъдеще.

Това се отнася и за камионите. От компанията подчертават, че в никакъв случай не трябва да се предлагат тактически камиони, които са технологично изостанали още при доставката на първата бройка. И тук е много важно да се прилагат иновативните подходи, така че армията да може да рационализира модернизацията и поддръжката, и да се възползва във всеки момент от технологичния напредък, който продължава непрекъснато.
Беззпилотният купол на новата бойна машина на пехотата Lynx е изцяло проектиран в САЩ. Той притежава и многоцелева пускова установка, проектирана от „Рейтеон“, която позволява използването на боеприпаси TOW и Javelin, както и масив от сензори от трето поколение и ситуационна осведоменост от 360 градуса на бойното поле.
Теглото на машината е намалено и позволява изключителна мобилност. За първи път задвижването е хибридно, което прави машината по-ефективна. Специално за екипажа от двама души е разработена интегрирана система, която облекчава работата му при положение, че в новата машина войниците ще получават много повече информация, отколкото досега. Това увеличава функционалността и преди всичко поразяващата мощ на бойната машина.
фото defenseworld.net

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани