Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В памет и с обич: на Стефан Данаилов

[post-views]
В памет и с обич:  на Стефан Данаилов

Специална програма от събития отбелязва 80-годишнината от рождението на незабравимия Стефан Данаилов на 9 декември. В навечерието й програмата беше представена в Народния театър. Нейното мото е „Стефан Данаилов на 80: години любов” и тя се организира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Актьорът почина преди 3 години, а неговите ученици, колеги и почитатели ще си спомнят за таланта му и с нова книга и нов документален филм, със специален спектакъл в Народния театър на 9 декември, с филми с негови култови роли в Дома на киното и в „Одеон”. Медийният партньор БНР се включва със записи от Златния си фонд. Не всички знаят, че актьорът е водещ на предаването по БНР „Звезди посред бял ден” в програма „Христо Ботев” (1981–1989 г.).
Книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот” е втората на Георги Тошев за актьора. Той е и авторът на документалния филм за него. Журналистът напомня, че „няма български актьор, а малко са и в чужбина, които да са участвали в 150 филма. Стефан Данаилов е участвал в толкова”. На 6 декември от 18 ч. в кино „Одеон” ще е премиерата на биографичната книга и на филма „Ламбо от София”. А на 9 декември пред Народния театър ще бъде открита изложбата „Стефан Данаилов: Личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум”.
Вечерта в театъра ще е и специалният спектакъл, режисиран от племенницата му Росица Обрешкова. Тя е и сценарист на документалния филм за актьора. Приходите от билетите за спектакъла ще се дарят на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил. След спектакъла в театъра ще се връчи и „Стипендията на Ламбо” със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът”, чийто създател е актьорът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани