Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВМУ представи новата специалност „Национална и регионална морска сигурност“

[post-views]
ВВМУ представи новата специалност „Национална и регионална морска сигурност“

 Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти. Специалността предоставя възможности за реализация на позиции в структурите на Министерство на отбраната; Министерство на вътрешните работи; държавната и общинската администрация; звената за сигурност на водния транспорт и пристанищната инфраструктура и звената по защита на информацията и киберсигурността в държавни и частни институции, съобщавато от ВВМУ.

ВВМУ представи новата специалност „Национална и регионална морска сигурност“

Началникът на катедра „Национална сигурност“ в Морско училище – проф. Валери Стоянов, направи презентация на специалността, чийто срок на обучение е четири години за образователно-квалификационна степен „бакалавър“. Има възможност за продължаване на обучението и в ОКС „магистър“. Успешно завършилите получават познания в направленията:

– Контрол на националните морски пространства, безопасност и сигурност на пристанищната и цялата транспортна морска инфраструктура; охрана на морските граници; осигуряване на екологична безопасност на прилежащото море и морския бряг; правни аспекти на експлоатацията; опазване и развитие на морската инфраструктура в съответствие с интегрираната морска политика на Европейския съюз; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на морската сигурност.

– Основи на управлението на информационната сигурност, системите за охрана, наблюдение и контрол на обекти и пространства; национални стандарти и стандартизация в областта на сигурността в ЕС и НАТО; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на информационната сигурност.

– Източници и субекти на конфликти, глобални, национални и регионални предизвикателства към сигурността; причини за възникване на асиметрични заплахи към сигурността и методите за борба с тях; основни принципи, методи и средства за управление на екип; управление на човешки, финансови, материални, информационни ресурси; основни закони и методи за извършване на качествен и количествен анализ; процеси на управление на риска за сигурността на (критични) активи и дейности; процеси на управление при кризи от различен характер; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на управлението на сигурността.

Обучението на студентите се провежда в най-модерната, позната у нас, среда в направлението „Национална сигурност“. На разположение на обучаемите са съвременни тренажори и симулатори с добавена и виртуална реалност. Чрез тях студентите се подготвят за справяне с конвенционални заплахи и бедствия, както и със заплахи в киберпространството.

След презентацията, в присъствието на всички преподаватели от катедрата, бе организиран тренинг по лидерска подготовка с участници от публиката. „Лидерската подготовка“ е една от дисциплините, залегнали в учебния план на специалността. През четиригодишния курс се изучават още: „Основи на националната сигурност“, „Основи на правото“, „Критична инфраструктура“, „Организация на морската транспортна система“, „Сигурност на корабоплаването и пристанищата“, „Психология на сигурността“, „Основи на киберзащита“ и др.

Източник: otbrana.com/

Най-ново

Единична публикация

Избрани