Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съюз реши: Нарушаването на санкциите вече е престъпление

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

Заобикалянето на европейските санкции официално влиза в списъка на „престъпленията на ЕС“. Това реши с единодушие Съветът на ЕС в контекста на руската агресия в Украйна.

Нарушаването на наложените от Брюксел ограничителни мерки срещу Русия се добавя в списъка с европейските престъпления, включен в Договора за функционитането на ЕС. Към момента държавите-членки тълкуват по различен начин какво е заобикаляне на ограниченията, което предполага множество злоупотреби.

Включването на подобна разпоредба в европейското законодателство е първата от две стъпки за сходно прилагане на санкциите в рамките на целия ЕС и пресичане на опитите за тяхното заобикаляне и нарушаване. След днешното решение Европейската комисия ще предложи директива, съдържаща минимални правила за определене състава на престъпленията и приложимите към тях наказания. След това проектът ще бъде одобрен и приет от Съвета и Европейския парламент.

Междувременно стана ясно, че Комисията не е променила становището си за това как България може да прилага дерогацията на европейските санкции срещу вноса на руски петрол.

Даниел Фери – говорител на Европейската комисия:

„България се ползва със специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради специфичното си географско положение. Преди няколко седмици обяснихме нашето виждане и то остава непроменено. Водим конструктивен диалог с българските власти и трябва да изчакаме резултата от него.“

Ембаргото влиза в сила от 5 декември, но за страната ни беше направено изключение и тя може да внася руски петрол по море до края на 2024 г. Дерогацията обаче важи единствено за снабдяването на България с петрол, а не за препродажбата му или за износа на деривати, припомниха от Комисията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани