Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пакистанските Ттлибани обявиха, че прекратяват примирието и призоваха бойците си към нападения

[post-views]
Пакистански лидер на военна групировка е бил убит в Афганистан, съобщиха пакистански официални представители

Талибаните в Пакистан обявиха днес, че прекратяват спирането на огъня, което влезе в сила през юни, и призоваха бойците си да подновят нападенията в цялата страна, предаде Франс прес.

„Тъй като военните операции срещу муджахидините в различни райони не спират (…) е важно да подновите атаките навсякъде в страната, където е възможно“, призоваха от пакистанската талибанска групировка „Техрик е талибан Пакистан“ (ТТП).

ТТП обяви примирие през лятото след известен напредък в мирните преговори с пакистанските власти, осъществени с посредничеството на талибаните от Афганистан. Спирането на огъня често се нарушаваше както от групировката, така и от пакистанската армия.

ТТП е самостоятелна групировка, която споделя обща идеология със завърналите се на власт миналата година талибани в съседен Афганистан.

„Техрик е талибан Пакистан“ е създадена през 2007 г. в пограничните с Афганистан райони в Северозападен Пакистан от джихадисти, близки до Ал Кайда. Групировката е отговорна за смъртта на десетки хиляди цивилни и служители на силите за сигурност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани