Информационен център на Министерство на oтбраната

Заради засилена вулканична активност Хавай и Салвадор се подготвят за евакуация

Хавайският вулкан Мауна Лоа изригна

Готовност за незабавна евакуация на населението беше обявена в Хавай и Салвадор заради засилена вулканична активност. Макар да се намират далеч един от друг, вулканите Мауна Лоа и Чапаристике се събудиха почти едновременно и бълват пепел и лава.

Най-големият активен вулкан в света – хавайският Мауна Лоа, се събуди за първи път от 40 години. Местните власти увериха, че за момента изригването е ограничено до кратера на вулкана и не представлява опасност за селищата в подножието му. Все пак превантивно са отворени убежища, а службите са в готовност да евакуират населението, ако се наложи.

Като резултат от активността му обаче се очаква замърсяване на въздуха и Хавайската метеорологична служба предупреди хората с респираторни проблеми да останат по домовете си.

В Салвадор пък изригна Чапаристике или Сан Мигел, един от шестте най-активни вулкана в страната. От министерството на околната среда съобщиха за няколко експлозии в кратера и вдигнаха под тревога жителите на околността.

Деметрио Ескобар – вулканолог:

„Намираме се край един изключително активен вулкан, изригнал повече от 55 пъти за последните 300 години. Той е изхвърлил лава по фланговете и в момента е в активна фаза на централния кратер.“

Местните власти не съобщават за пострадали хора, но трите общини в непосредствена близост са нащрек, като вече е в ход план за действие спрямо развоя на ситуацията. Подготвени са 26 убежища, които могат да приютят повече от 10 хиляди души.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top