Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външните министри на НАТО обсъждат в Букурещ военна помощ за Украйна

[post-views]

В Букурещ започна срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Букурещ, на която участва първият ни дипломат Николай Милков. Форумът ще продължи два дни и във фокуса на разговорите ще е войната в Украйна и отпускането на допълнително военна помощ за страната.

НАТО не трябва да допусне Русия да спечели в Украйна, защо това би дало кураж на други авторитарни лидери, като Владимир Путин, да използва военна сила за постигането на целите си, заяви преди срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтеберг, по време на публичен дебат организиран от румънския дипломатически институт Аспен и Герамаския фонд „Маршал“.

Йенс Столтеберг- генерален секретар на НАТО:

„Цената на войната на Путин в Украйна се плаща от всички нас. Докато за нас това се измерва в пари, то украинците плащат с кръвта си. И ако допуснем Путин да победи цената, която ще платим ще още по-висока през следващите години. Урокът, който ще дадем на всички авторитарни режими е, че могат да постигнат целите си използвайки брутална сила и да ги окуражи в бъдеще да използват още повече сила. Това ще направи светът много по –опасно място, а нас много по-уязвими.“

Макар и конфликтите да се решават на масата за преговори, изходът от тях винаги зависи от ситуацията на бойното поле, каза още Столтенберг, с което още веднъж подчерта, необходимостта Украйна да получи модерни оръжейни системи.

Очаквания от срещата в Букурещ е страните-членски на НАТО да препотвърдят твърдата си подкрепа за Украйна, както и изпращането на допълнително военна и материална помощ за страната, която заради ракетния терор на Русия срещу ключовата й инфраструктура може да се окаже изправена пред  една то най-тежките си зими в съвременната си история.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани