Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради засилена вулканична активност Хавай и Салвадор се подготвят за евакуация

[post-views]

Готовност за незабавна евакуация на населението беше обявена в Хавай и Салвадор заради засилена вулканична активност. Макар да се намират далеч един от друг, вулканите Мауна Лоа и Чапаристике се събудиха почти едновременно и бълват пепел и лава.

Най-големият активен вулкан в света – хавайският Мауна Лоа, се събуди за първи път от 40 години. Местните власти увериха, че за момента изригването е ограничено до кратера на вулкана и не представлява опасност за селищата в подножието му. Все пак превантивно са отворени убежища, а службите са в готовност да евакуират населението, ако се наложи.

Като резултат от активността му обаче се очаква замърсяване на въздуха и Хавайската метеорологична служба предупреди хората с респираторни проблеми да останат по домовете си.

В Салвадор пък изригна Чапаристике или Сан Мигел, един от шестте най-активни вулкана в страната. От министерството на околната среда съобщиха за няколко експлозии в кратера и вдигнаха под тревога жителите на околността.

Деметрио Ескобар – вулканолог:

„Намираме се край един изключително активен вулкан, изригнал повече от 55 пъти за последните 300 години. Той е изхвърлил лава по фланговете и в момента е в активна фаза на централния кратер.“

Местните власти не съобщават за пострадали хора, но трите общини в непосредствена близост са нащрек, като вече е в ход план за действие спрямо развоя на ситуацията. Подготвени са 26 убежища, които могат да приютят повече от 10 хиляди души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани