Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и Япония от пролетта ще имат гореща линия в сферата на отбраната, каза японският външен министър

[post-views]

През пролетта на идната година вероятно ще започне да действа гореща линия между министерствата на отбраната на Япония и Китай. Това каза днес външният министър на Япония Йошимаса Хаяши, предаде японската информационна агенция Киодо. Двете държави спорят за суверенитета върху острови в Източнокитайско море.

Горещата линия „ще играе изключително важна роля за изграждане на доверие и избягване на непредвидени ситуации“, заяви Хаяши на пресконференция. Той добави, че разговорите с Китай за осъществяването на проекта продължават.

На среща в Банкок този месец премиерът на Япония Фумио Кишида и китайският президент Си Цзинпин се договориха скоро да бъде създадена такава гореща линия. Това стана в момент, в който отношенията между двете държави се влошиха заради териториален спор.

Първата среща на високо равнище между двете азиатски страни от повече от три години се състоя в кулоарите на форума на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

През 2018 г. Япония и Китай задействаха Комуникационен механизъм за избягване на сблъсъци в морето и във въздуха, но не постигнаха особен напредък с горещата линия.

В последните години Япония неведнъж е изразявала протест срещу навлизането на кораби на китайската брегова охрана в японски води около архипелага Сенкаку в Източнокитайско море, контролиран от Токио. Китай смята ненаселените острови, които нарича Дяоюйдао, за своя територия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани