Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган даде знак за нова операция в Сирия: Решени сме да унищожим и последния терорист от ПКК

[post-views]
Ердоган даде знак за нова операция в Сирия: Решени сме да унищожим и последния терорист от ПКК

Турският президент Реджеп Таип Ердоган даде сигнал за нова военна операция в Сирия. Анкара е решена да унищожи Кюрдската работническа партия (ПКК), докато и последният терорист на организацията не бъде неутрализиран, заяви държавният глава.

Терористичната групировка ПКК претърпя огромни загуби в операциите, които проведохме по южната си граница и затова показа мръсното си лице, като проля кръвта на невинни жертви. Това заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган и препотвърди обещанието си да унищожи терористите.

Припомняме, че миналата седмица граничното селище Каркамъш бе подложено на минометен обстрел, при който бяха убити 5-годишно дете и 22-годишна учителка. Според Анкара атаката е дело на военното крило на Кюрдската работническа партия – Сили за защита на народа, и още тогава Ердоган се закани да отмъсти.

Темата е на дневен ред и в САЩ, откъдето продължават да идват призиви за деескалация на напрежението в Северна Сирия. Турция има пълното право да се защити от терористични атаки на територията си и извън нея, но не искаме да виждаме повече цивилни жертви в хода на военната операция, заявиха от Белия дом.

Междувременно командирът на кюрдските сили в Сирия се срещна с командващия руските военни части в страната. Двамата са обсъдили напрежението по сирийско-турската граница и възможностите за действие в случай на мащабна операция, заяви говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили.

Не е изключено и руската страна да е изпълнила ролята на посредник между турци и кюрди, коментират запознати, след заплахите от Анкара да започне сухопътна офанзива в продължение на въздушните атаки от операция „Лапа – Меч“, започнала в Сирия и Ирак след кървавия атентат в Истанбул на 3 ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани