Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

[post-views]

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г. Това обяви премиерът Фумио Кишида пред своя кабинет, съобщава „Франс прес“.

Предвижда се тези разходи да нараснат до 2% от БВП при дългогодишно ниво от около 1%.

Кишида обяви плана пред военния и финансовия си министър, докато Япония преразглежда стратегиите си за отбрана и сигурност, за да отговори на нарастващите заплахи от Китай и на променящия се геополитически пейзаж след руската инвазия в Украйна.

През август Министерството на отбраната на страната представи искане за бюджет в размер на 40 млрд. долара. Цифрата обаче щеа бъде окончателно определена, след като правителството завърши актуализирането на няколко отбранителни политики.

Министърът на отбраната Ясуказу Хамада потвърди, че ще бъдат предприети бюджетни мерки за увеличаване на разходите за отбрана и други разходи до 2% от текущия БВП до 2027 г.

В продължение на десетилетия разходите за отбрана на Япония са били около 1% от БВП или по-малко, но Либералнодемократическата партия на Кишида възнамерява да увеличи този показател, за да се доближи до стандарта на НАТО от 2%.

Растящият натиск от страна на Китай, включително военните учения и присъствието на плавателни съдобе около островите, оспорвани с Япония, а също и нахлуването на Русия в Украйна, спомогнаха за изграждането на подкрепа за увеличаване на разходите.

Редица тестове на ракети, извършени от Северна Корея, някои от които прелетяха над Япония, също изостриха мненията.

Въпросът обаче е противоречив в Япония по няколко причини, включително пацифистката следвоенна Конституция на страната, която ограничава военния ѝ капацитет до привидно отбранителни мерки.

Според японските медии една от целите на допълнителните разходи ще бъде капацитетът за „контраатака“ – оръжия, които могат да се насочват към вражески ракетни площадки и които Токио определя като отбранителни.

Друг спорен въпрос е как да се плати за допълнителните разходи за отбрана, защото по-високите данъци са непопулярни, включително в партията на Кишида.

Правителството вече е обременено с огромни разходи, свързани със застаряващото и намаляващо население, както и с възстановяването след пандемията и последиците от войната в Украйна.

Източник: news.bg  

Най-ново

Виж още

Избрани