Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел санкционира Будапеща, ЕК иска замразяване на 65% от еврофондовете

[post-views]
Брюксел санкционира Будапеща, ЕК иска замразяване на 65% от еврофондовете

Европейската комисия представи оценката си за обвързващия механизъм за Унгария. Брюксел остави в сила предложението си за замразяване на общо 13 млрд. евро от парите за Будапеща, сред които кохезионни фондове и безвъзмездни средства по Плана за възстановяване.

Европейската комисия настоява за орязване с 65 на сто на парите по три оперативни програми за Унгария. Става дума за кохезионни фондове на стойност 7,5 млрд. евро.

Въпреки че редица реформи бяха предприети или вече са в ход, Унгария не успя да приложи адекватно централните аспекти на необходимите 17 коригиращи мерки, договорени по Мехнизма, в рамките на крайния срок, с който се е ангажирала – 19 ноември. Те се отнасят изключително до ефективността на новосъздадения Орган за почтеност и процедурата по съдебен контрол над решенията на Прокуратурата.

Изпълнителният орган на ЕС заключи, че условията за прилагане на регулацията остават валидни и са необходими допълнителни структурни промени преди да отпадне опасността за бюджета на Общността. Това заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис и припомни, че предложението включва, освен редуциране на средствата, възбрана страната да поема правни задължения с тръст от обществен интерес.

Отделно, се иска замразяване и на 5,8 млрд. евро грантове по Плана за възстановяване и устойчивост на Унгария, въпреки че документът беше приет. Комисарите се убедиха, че в него са включени съществени мерки за независимост на съдебната система и защита на европейския бюджет, но и тук условието е пълно и ефективно прилагане на исканите реформи за гарантиране върховенството на закона. Така че, до пълното и безусловно прилагане на 27-те т.нар. супер мерки, Будапеща няма да получи и цент.

Оттук насетне решението е в ръцете на Съвета, който има срок до 19 декември да гласува по въпроса. За санкционирането на Унгария е необходимо квалифицирано мнозинство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани