Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон е на тридневно посещение в САЩ. Байдън приема първо държавно посещение като президент

[post-views]
Макрон е на тридневно посещение в САЩ. Байдън приема първо държавно посещение като президент

Френският президент Еманюел Макрон пристигна на тридневно посещение в САЩ. Това е първата държавна визита от началото на мандата на американския президент Джо Байдън, след като подобен род официални събития бяха ограничени заради Ковид-пандемията.

Френският президент Еманюел Макрон е във Вашингтон като първи държавен глава, поканен на официално посещение от Джо Байдън след встъпването му в длъжност като президент преди близо 2 години.

Двамата президенти имат натоварен дневен ред, в който на преден план излиза отговорът срещу руската инвазия в Украйна, заявиха от Белия дом.

Джон Кърби – говорител на Белия дом:

„Ще обсъдят какво се случва в Украйна, както и в Индо-Тихоокенаския регион и напрежението с Китай. Франция наистина е в центъра за всички тези въпроси, а президентът Макрон е един от най-активните лидери в Г-7, и водещ в Европа. Затова президентът Байдън смята, че именно това е най-подходящата страна за начало на държавните посещения.“

Визитата е особено важна, защото показва желание за сближаване между двете страни въпреки разногласията им по редица теми, сред които финансови въпроси, както и крайната цел на политиките, водени спрямо Украйна и Китай, коментират експерти. Освен това Париж е важен партньор за Вашингтон и неслучайно именно Макрон беше и първият чужд президент, посетил Тръмп в Белия дом през 2018 г. Това е начин да почетем най-стария си съюзник, допълни Джон Кърби и подчерта, че Франция е една от най-важните нишки, които изграждат американската нация.

След Белия дом, Макрон отива в Ню Орлеанс, където ще участва в кампания за насърчаване изучаването на френски език в американските училища.

Най-ново

Единична публикация

Избрани