Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сблъсъци между протестиращи и полицаи. В Китай все още тлее напрежение срещу Ковид-мерките

[post-views]
Сблъсъци между протестиращи и полицаи. В Китай все още тлее напрежение срещу Ковид-мерките

За сблъсъци между демонстранти и полиция в Гуанджоу съобщават китайските медии. Напрежението в страната остава високо, след дни на протести срещу санитарните мерки, наложени от правителството в борбата срещу Ковид-19.

През последните дни Китай стана арена на масови протести заради наложените от политиката на „нулев Ковид“ ограничителни мерки. През последното денонощие в южните части на страната се стигна и до сблъсъци. Кадри в социалните мрежи показват полицаи в бели защитни костюми, край които прелитат хвърлени предмети от стъкло. Сред преобърнати ограждения се виждат около десетина арестувани демонстранти, чуват се и крясъци.

Припомняме, че мощната китайска система за сигурност реагира светкавично в опит да утложи напрежението от уикенда и на много места в страната се усети привидно спокойствие. Протестите бяха определени като най-значимите продемократични прояви в Китай за последните 3 десетилетия.

Общественото недоволство избухна след близо 3 години строги антиковид рестрикции, включващи постоянно тестване и множество локдауни, и с оглед на това, че останалата част от света почти се върна към нормалния живот от времето преди пандемията.

На този фон властите в Пекин ускориха ваксинирането срещу Ковид-19 и призоваха всички, които нямат противопоказания, да си поставят първа или бустерна доза. Статистиката сочи, че едва 68,5 % от населението над 80-години е напълно ваксинирано и това е един от мотивите, с които правителството обосновава строгите ограничения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани