Информационен център на Министерство на oтбраната

Проведе се 23-то редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между България и САЩ за сътрудничество в отбраната

Кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите военни училища

Двадесет и третото редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) се проведе днес, 1 декември, чрез видеоконферентна връзка.

Форумът бе открит и ръководен от съпредседателите на комисията от двете страни – заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и заместник-директорът на дирекция „Партньорство, сътрудничество в сферата на сигурността и противоракетна отбрана“ в командването на Силите на САЩ в Европа бригаден генерал Едуард Воан.

В заседанието участваха членовете на Съвместната комисия и ръководителите на подкомитетите към нея. От българска страна се включиха представители на Министерството на отбраната и Българската армия, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. От американска страна участие взеха представители на командването и компонентните командвания на Силите на САЩ в Европа, Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбрана и Офиса за отбранително сътрудничество към американското посолство у нас.

По време на разговорите бяха отчетени резултатите по прилагането на споразумението за периода от предходното заседание на комисията, проведено през март тази година. Обсъдени бяха въпроси по сътрудничеството между двете страни във всички области на ССОО, като бе акцентирано върху развитието на инфраструктурата на договорените съоръжения и на системите С2 на въоръжените ни сили, както и провеждането на планираните съвместни българо-американски подготовки и учения. В хода на заседанието американската страна представи инициативата на САЩ за сътрудничество в сферата на сигурността в черноморския регион „US-Bulgaria All Domain Awareness Significant Security Cooperation Initiative“. В рамките на събитието бяха очертани и насоките за бъдещото сътрудничество.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top