Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг: „Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер“

[post-views]
Генералният секретар на НАТО Столтенберг: „Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да продължи да подсилва въоръжените си сили на конференция по сигурността в Берлин, предаде ДПА.

„Решението на Германия значително да увеличи разходите си за отбрана е историческо с инвестиции в нови изтребители, хеликоптери, кораби и подводници“, заяви Столтенберг. „Това наистина е „цайтенвенде“ (от немски Zeitenwende/повратна точка), която отразява нашата променена среда за сигурност“, каза той, визирайки Руската война срещу Украйна. „Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер“, добави Столтенберг, който също така подчерта значението на отбранителната индустрия в Германия. „Това е от значение за сигурността на Германия, това е от значение за сигурността на Европа и то е от значение за световната сигурност“.

Обръщайки внимание на Украйна, Столтенберг призова да бъде продължена и засилена подкрепата за нея. „Не бива да подценяваме Русия. Руските ракети и дронове продължават да се сипят над украинските градове, цивилни и критична инфраструктура, причинявайки огромно човешко страдание с настъпването на зимата“, заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг приветства Германската финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна и каза, че тя се усеща на бойното поле. Той отново повтори призива си за противопоставяне срещу авторитарните режими като Русия. „Не може да има траен мир, ако агресорът спечели, ако потисничеството и автокрацията победят свободата и демокрацията. Така че най-добрият начин да бъде подкрепен траен мир е подкрепата за Украйна“, заяви Столтенберг.

Опасната зависимост от руския газ също трябва да бъде взета предвид в отношенията с Китай, отбеляза генералният секретар на НАТО. „Ние, разбира се, ще продължим да търгуваме и да си взаимодействаме икономически с Китай, но трябва да бъдем наясно с нашите зависимости, да намалим своята уязвимост и да управляваме рисковете“, заяви Столтенберг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани