Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проведе се 23-то редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между България и САЩ за сътрудничество в отбраната

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в съвместна сесия на Съвета „Външни работи“ в Люксембург

Двадесет и третото редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) се проведе днес, 1 декември, чрез видеоконферентна връзка.

Форумът бе открит и ръководен от съпредседателите на комисията от двете страни – заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и заместник-директорът на дирекция „Партньорство, сътрудничество в сферата на сигурността и противоракетна отбрана“ в командването на Силите на САЩ в Европа бригаден генерал Едуард Воан.

В заседанието участваха членовете на Съвместната комисия и ръководителите на подкомитетите към нея. От българска страна се включиха представители на Министерството на отбраната и Българската армия, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. От американска страна участие взеха представители на командването и компонентните командвания на Силите на САЩ в Европа, Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбрана и Офиса за отбранително сътрудничество към американското посолство у нас.

По време на разговорите бяха отчетени резултатите по прилагането на споразумението за периода от предходното заседание на комисията, проведено през март тази година. Обсъдени бяха въпроси по сътрудничеството между двете страни във всички области на ССОО, като бе акцентирано върху развитието на инфраструктурата на договорените съоръжения и на системите С2 на въоръжените ни сили, както и провеждането на планираните съвместни българо-американски подготовки и учения. В хода на заседанието американската страна представи инициативата на САЩ за сътрудничество в сферата на сигурността в черноморския регион „US-Bulgaria All Domain Awareness Significant Security Cooperation Initiative“. В рамките на събитието бяха очертани и насоките за бъдещото сътрудничество.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани