Информационен център на Министерство на oтбраната

Генерал Хавиер Салто: Чувствахме се като у дома

Генерал Хавиер Салто: Чувствахме се като у дома

„Чувствахме се все едно сме у дома. Благодаря за гостоприемството. Ние сме съюзници, работим и летим заедно, за да възпрем Русия“. Това заяви началникът на щаба на Кралските ВВС на Испания генерал Хавиер Салто по време на посещението си в авиобаза Безмер във вторник. Той дойде, за да види на място, как испанските летци, техници и военнослужещи изпълняват 21-дневната мисия извън страната им, по охрана на източния фланг на НАТО и осигуряването на щит над българското небе. Заради проливния дъжд обаче, не можа да види испанската авиоармада в действие.

Общо шест испанските изтребители „Юрофайтър Ф-2000“ извършваха полети в българското небе, като изпълняваха задачи заедно с българските МиГ-29, които се издигаха във въздуха от летище Пловдив.

„Мога да кажа, че вече имаме традиции в съвместните полети с Кралство Испания. Хората дават всичко от себе си и нещата се получават“, коментира командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров. Според него нашите военни летища имат една и съща инфраструктура, за да няма изненади при предислокацията от едно летище на друго. Испанските изтребители за първи път летят от авиобаза Безмер. През месец февруари испанците пристигнаха с 4 машини и летяха от авиобаза Граф Игнатиево. Самите испанци твърдят, че не изпълняват „еър полисинг“, а осигуряват засилена охрана на българското небе, понеже нямат спусната подобна задача от НАТО. Те не излитат по двойки, както е при еър полисинга, видя екип на „Българска армия“. Миналия четвъртък във въздуха се вдигнаха всички 6 изтребителя наведнъж, като излетяха по тройки.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top