Информационен център на Министерство на oтбраната

Стожер на възкръснала България

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Военният университет чества 144 години от създаването си 144 години от създаването си чества Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. По време на тържествения ритуал Великотърновският митрополит Григорий получи титлата „Доктор хонорис кауза” на висшето училище.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков прие строя на курсантите. Сред гостите, които уважиха празника, бяха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната полковник от запаса Владко Владов, началникът на ВА „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ВВМУ „Н. Вапцаров” флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана бригаден генерал Димитър Хлебаров, областните управители на Велико Търново, Шумен и Враца инж. Георги Гугучков, проф. Христо Христов и Георги Митов.

Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в храм „Св. Седмочисленици”. Службата води митрополит Григорий. „Днес честваме 144 години история. Военното училище е замислено и създадено да бъде стожер на възкръснала България. Когато в 1878 г. нашите предци създават Военното училище, те го създават, за да има държавност. Нашите държавни институции са формирани след това”, каза в словото си началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов. След това той се обърна към курсантите с думите: „Скъпи курсанти, искрено съм ви благодарен за избора, който сте направили. България има нужда от хора, които знаят какво е да отделиш част от себе си в служба на нещо по-висше. Затова подготовката ще бъде безкомпромисна към вас, защото ще излезете от Военния университет и ще влезете в редовете на Българската армия, за да изпълнявате това, което са ни завещали нашите деди.

„Отбелязваме 144 години от създаването на най-старото военно учебно заведение в страната. Честваме история, достойна за уважение. Убедени сме, възпитаниците на Националния военен университет ще докажат способността си да се справят с днешните сложни предизвикателства пред сигурността, ще бъдат лидери и командири, ползващи се с уважението на подчинените си”, каза в обръщението си генерал-лейтенант Цанко Стойков.
Към офицерите, преподавателите и обучаемите във Военния университет се обърна и Владко Владов: „С огромно удоволствие и трепет заставам пред този прекрасен строй, част от който съм бил и аз преди 40 години. Уважаеми господа офицери, преподаватели и цивилни служители, успехите на НВУ и неговите възпитаници са и ваши успехи, гордейте се с тях. Скъпи обучаеми, във вашите редици днес тук са бъдещите офицери, бъдещите генерали, които след време ще ръководят Българската армия и ще бъдат отговорни за нейното бъдеще”. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците.

За най-заслужилите имаше награди и научни повишения


Проф. д-р инж. Кристиян-Емил Молдовeану, заместник-ректор на Военната техническа академия „Фердинанд I” в Румъния, беше удостоен с грамота Laudabilitatis за издигане на престижа на НВУ „В. Левски”. Бригаден генерал Маламов връчи отличието на проф. Молдовеану. След това същата грамота получиха и кореспондентите на „Нова телевизия” Мартин Георгиев и Пламен Иванов.
Грамота Egregia cum laude за заета академична длъжност „професор” получи проф. д-р Марин Пашов. Петима са новите доценти и те бяха отличени с грамота Summa cum laude. Това са подп. доц. д-р инж. Красимир Славянов, подп. доц. д-р инж. Стамен Антонов, подп. доц. д-р инж. Линко Николов, подп. доц. д-р Кръстю Кръстев и доц. д-р Николай Николов. Четирима са преподавателите, които вече са с научна степен „доктор” – подп. д-р инж. Делян Славов, д-р инж. Росен Лазаров, капитан д-р Иван Данев и майор д-р Георги Попов. И те получиха грамота Insigni cum laude.
11 военнослужещи и двама цивилни служители на Военния университет бяха отличени със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната. Още 33-ма военнослужещи и цивилни служители в НВУ получиха награди от началника на университета.

Митрополит Григорий е новият „Доктор хонорис кауза”

Великотърновският митрополит Григорий е новият „Доктор хонорис кауза” на НВУ „В. Левски”. С решение на Академичния съвет той получи това престижно отличие за приноса му във възпитаването към идеалите на родолюбието, дълга и честта на възпитаниците на Националния военен университет.
„Дядо Максим, царство му небесно, казваше, че е получавал какви ли не титли като патриарх, но най-голямата награда за него винаги е била това, че е монах и калугер на отечество България. И за мен е така. Още от моите 19 години съм свидетел и малко по малко станах и участник в живота на НВУ. Като митрополит се наредих до тези, които с подписите си настояха и издействаха Военното училище да стане Национален военен университет”, бяха думите на дядо Григорий, веднага след като получи огърлицата и грамотата за титлата „Доктор хонорис кауза”. Той благодари на бригаден генерал Маламов и на целия Академичен съвет за решението да бъде удостоен с тази висока чест, след това се обърна специално към курсантите: „Тук винаги съм виждал отговорни курсанти, които с жажда работят за своето бъдеще и това на България. Убеден съм, че българският офицер, скъпи деца, е способен да бъде всичко. Той може да бъде кмет, областен управител, депутат, министър. Може да бъде и върховен главнокомандващ на армията. Примерът го имаме и той е брилянтен. Затова винаги ви наричам, скъпи деца, че сте бъдещата аристокрация на нашето отечество. Честта на пагона никога не е разрешавала на когото и да било да не се справи с онова, що бог и дългът му е поверил.”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top