Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският Сенат призова Китай да не използва насилие срещу мирни демонстранти

[post-views]
Сенатът на САЩ гласува финансов закон, включващ мерки за границата и Украйна, но е малко вероятно той да влезе в сила

Група американски сенатори призоваха китайското правителство да се въздържа от насилие срещу мирни демонстранти. Противното би нанесло сериозна вреда в отношенията между Вашингтон и Пекин, посочват от Сената.

Очакваме Китайската комунистическа партия да не прибягва до насилие срещу протестиращите, които просто искат повече свободи, декларираха над 40 сенатори от редиците и на демократите, и на републиканците.

Припомняме, че демонстрациите срещу политиката на „нулев Ковид“ в Китай прераснаха в цялостно недоволство срещу правителството. Протестите бяха определени като най-значимите продемократични прояви в страната за последните 3 десетилетия.

Резултатът от тях вече е налице и на много места в страната ограниченията започнаха да падат. Реакцията на това обаче е противоречива, тъй като мнозина все още изпитват страх от вируса, а броят на новозаразените държи рекордни нива повече от седмица.

Темата за протестите и борбата срещу Ковид-19 влезе и в дневния ред на срещата на китайския президент Си Дзинпин с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който бе на посещение в Пекин.

Мишел припомни, че правото на мирно събиране е един от фундаментите на Всеобщата декларация за правата на човека и сподели с президента европейския опит в борбата с пандемията, поставяйки акцент върху ваксинацията. Той подчерта, че европейските компании са готови да предоставят определени видове ваксини, ако те са допустими в Китай, който с отхлабването на мерките засили процеса по ваксиниране на най-уязвимите групи в обществото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани