Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА на 131: първа сред първите

[post-views]
ВМА на 131: първа сред първите

Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията започна с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове и отдаване на почит към тяхното дело. Присъстваха представители на Президентството, Народното събрание, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури.

„ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. да няма дългове”, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари, посочи той и подчерта заслугата на уникалните специалисти в лечебното заведение, тяхната експертиза и авторитет в обществото.

Генерал-майор Мутафчийски отдаде уважение и към всички началници на ВМА, оставили отпечатък в развитието й. ВМА се доказа като лидер и по време на пандемията от COVID-19, каза той.

Официалните гости благодариха на екипите на ВМА, че от първия ден на пандемията буквално са били на „първа линия”. ВМА е една от най-необходимите болници в България с изключително ниво на професионализъм, каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и заяви лично дарение на болницата за закупуване на нова радиочестотна апаратура за лечението на деца в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”. Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че ВМА е сред болниците, ползващи се с най-голямо доверие. А заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска заяви, че екипите на ВМА са допринесли за развитието и утвърждаването й като институция с национално значение. Вярвам, че и занапред българските военнослужещи и всички граждани ще продължат да виждат във вас надежда и сигурност, каза тя.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че дейността на Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване. И благодари за грижите, като обеща: „Ние ще направим всичко възможно, за да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна професия”. По повод на празника десетки служители на ВМА бяха отличени с награди от различни институции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани