Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия ще достави още седем противовъздушни установки „Гепард“ на Украйна

[post-views]
Украйна получи три германски противовъздушни установки „Гепард“

Германия ще достави седем самоходни противовъздушни установки „Гепард“ на Украйна в допълнение към вече предоставените 30 такива установки, предаде Ройтерс, като се позова на германското правителство.

Според сп. „Шпигел“, което първо съобщи, че се подготвя такава пратка, установките първоначално са били предназначени да отидат за скрап. Те в момента се ремонтират от базираната в Мюнхен оръжейна компания „Краус-Мафай Вегман“ (КМВ) и по план трябва да бъдат изпратени в Украйна през пролетта на следващата година, пише германското издание.

Правителството в Берлин не уточни, кога възнамерява да достави установките, които, по думите му, идват от запаси на заводи производители, и чието изпращане зависи в някои случаи от възможностите за ремонт.

КМВ засега не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Германското правителство иска също да изпрати още боеприпаси за установите „Гепард“ заедно с доставките на допълнителни бойни машини, пише „Шпигел“.

Доставката на боеприпаси за тези установки обаче се натъква на проблеми, тъй като Швейцария, която има запаси, отказва да ги предостави, аргументирайки се с неутралния си статут, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани