Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предлага наказания за нарушителите на санкциите на ЕС – 5 години затвор и глоба

[post-views]
ЕК предложи мерки за ограничаване на вноса от Украйна

Поне 5 години затвор и глоба най-малко 5 на сто от общия оборот в световен мащаб на правното лице или компанията – това предвижда предложението на Европейската комисия за наказание на нарушителите на санкциите на ЕС. Още информация от кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова:

Нарушенията включват „заобикаляне или опит за заобикаляне на ограничителните мерки чрез укриване на средства или на факт, че определен човек е краен собственик на тези средства“, се пояснява в предложението.

По повод финансовите санкции, от Комисията поясняват, че става дума за оборота от предишната година преди да бъде взето решението за ограничителните мерки срещу нарушителя.

Предложението е в контекста на санкциите срещу Русия заради нейната агресия в Украйна. В него са пояснени и действия, заради които санкциите ще се налагат.

Става дума за случаи, при които се дават икономически ресурси на човек или филма в санкционния списък, незамразяване на попаднали в него авоари, допускане на хора от този списък на територията на страна-членка и дори тяхно транзитно преминаване.

На наказателно преследване ще подлежи и търговията със стоки и услуги, чиито внос, износ, продажба, закупуване, трансфер, транзит или транспорт са забранени или ограничени, осигуряване на финансови, правни услуги и данъчни консултации.

Предложението трябва да бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета като част от съвместната законодателна процедура.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани