Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конференция по медицина на войната и бедствията събра военни и цивилни лекари в Естония

[post-views]
Конференция по медицина на войната и бедствията събра военни и цивилни лекари в Естония

Кризите, войните трябва да се подготвят в мирно време каза естонският президент Алар Карис при откриването на 15-ата годишна конференция по медицина на войната и бедствията в Естонския национален музей в Тарту. Според него, когато се говори за война основна тема са оръжията – самолети, танкове, артилерия – но има твърде малко дискусии за това, което неизбежно е част от нея, а именно тези, които саможертвено помагат за спасяването хиляди ранени хора. „Без подкрепата на медицината войникът не се бие, волята му да се бие е ниска“, каза Карис. „Войната на Русия в Украйна болезнено показва колко важно е да се допринесе за развитието на военната медицина в мирно време. Медицинският капацитет не се развива за една нощ, той включва внимателно планиране, обучение и специализирани познания. Следователно е важно планиращите отбранителни способности да дадат своевременен принос за развитието на медицински способности в допълнение към военната мощ.“Според държавния глава, когато става въпрос за медицина при бедствия и война, не може да се прави граница между военните и гражданските системи, а те трябва да работят заедно.

Годишната конференция по военна медицина и медицина на бедствията се проведе за 15-ти път. През 2022 година домакин на двудневния форум е Естония. Лектори от осем държави – членки на НАТО и партньорски страни представят своя опит при овладяването на бойни травми и на спешни състояния, реакция при множество пострадали, възстановяване на счупвания на кости чрез 3D принтиране.

Разглеждат се темите за сътрудничеството между мобилни военни и цивилни  хирургически екипи,  организацията на здравеопазването по време на Конвенционална война и основните принципи при подготовката на голям брой военни кадри за тактически бойни грижи за ранени.

Представители на Украйна предоставят информация за трансформацията на украинската военна медицина и поуките, извлечени от военния конфликт в страната, както и извършване на медицинска евакуация на пациенти до страни в ЕС. Акцент в конференцията е спирането на кървенето, на което е посветен и специален уъркшоп. Интерес предизвикват и специално обучените кучета, които американската армия използва за специфични задачи, включително проследяване, откриване на експлозиви, патрулиране, търсене и спасяване и нападение.  

Непосредствено преди конференцията по военна медицина и медицина на бедствия,  в Естонската академия по отбрана  се проведе и 29-ият многонационален семинар за военен медицински обмен за членове на въоръжените сили и служители на партньорски институции. В двата форума България беше представена от капитан асистент д-р Марияна Иванова и старши лейтенант асистент д-р Женя Койнова от катедра „Военна  медицина“ на ВМА

Най-ново

Единична публикация

Избрани