Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пилоти на „Юрофайтър“ се дивят на изложба на ВВС

[post-views]
Пилоти на „Юрофайтър“ се дивят на изложба на ВВС

Авиаторите тореадори засадиха 10 испански ели в градския парк на Ямбол.

Пилоти и техници от испанските Военновъздушни сили останаха очаровани от красотата и качеството на над 60 изключителни фотоса на български самолети, вертолети и зенитно-ракетни комплекси. Авиаторите тореадори бяха специални гости на второто издание на фотоизложбата, посветена на 110-годишнината от създаването на българските Военновъздушни сили. Платната бяха изложени на централната алея на Ямбол пред Културно-информационния център „Безистена“.

„Никога не сме правили подобно нещо. Изглежда изключително, невероятно“, казва първата жена пилот на „Юрофайтър“ лейтенант Елена Гутиерес, която е и пиар на испанската мисия по охрана на българското небе, базирана в Безмер. Тя дори докосва с пръст специалната снимка тетрис на авиобазата в Безмер, за да се убеди, че е снимка, а не залепени парчета от конструктор. Фотосът тетрис е сниман с дрон, а върху бетона на пистата са разположени самолетите Су-25, ракетите, бомбите, парашутите. Гутиерес разпознава дори легналият върху пистата командир на българската авиобаза полковник Милен Димитров. „Това трябва да са колелетата на техниците“, смее се тя на два велосипеда. Техниците от 11-о крило пък са впечатлени от друг фотос, на който българските им колеги са изрисували с телата си емблемата на ВВС върху бетона.

В това време полк. Милен Димитров показва на командира на испанската мисия майор Франциско Зарза Торес, командир на ескадрила за поддръжка на 11-о авиокрило на испанските ВВС архивните черно-бели снимки от зараждането на българската авиация – първият боен разузнавателен полет в Европа на Радул Милков на 16 октомври 1912 г. над Одрин със самолет „Блерио“. Точно този ден се смята за деня на рождението на българската авиация.

Макар и южна нация като българите испанците са точни като часовник. Командирът им води със себе си делегация от точно десет души – един пилот, Елена, и 9 души обслужващ персонал. Защото, след като се насладиха на фотосите на вертолетите над морето и фронтално пред нос Калиакра и брилянтните изпълнения на класика през рагтайм и рок на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, испанците имаха друга социална мисия – да засадят 10 дръвчета от застрашения от изчезване вид „Испанска ела“ (Abies Pinsapo) в градския парк на Ямбол.

От българска страна със завидна страст на испанците партнираше госпожа One man show – старши лейтенант Виолета Меродийска от Щаба на ВВС. Тя контактуваше и редеше програмата на испанците и проявите им през цялото време, след това нареди фотосите върху специалните телени поставки заедно с партньори от Община Ямбол. Лейтенантката в цивилни дрехи откри с първи думи изложбата, като преди това дори успя да отдели 10 мин. за специална фризура.

Ямболци също не откъснаха поглед от снимките на самолети. По-малките дечица изпитваха преклонение и дори страх от мощта на реактивните двигатели, по-големите и възрастните пък се раздираха от съмнения добро или лошо е това стълпотворение на военни и военна техника, пък макар и на снимка на площада. Накрая всички бяха запленени от красотата на фотографията, а заместник-кметът Енчо Кирязов и шефът на отдел „Култура“ в общината Диана Димитрова се впуснаха във вихрен танц под звуците на духовата музика.

Най-ново

Единична публикация

Избрани