Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реставриран военен паметник добави 44 имена на загинали

[post-views]
Реставриран военен паметник добави 44 имена на загинали

От 2018 г. Монументът е със специален военен статут

Военният паметник-костница в с. Бъта, до Панагюрище, беше реставриран и на него бяха допълнени 44 имена на загинали във войните. На подхода към паметника беше поставена възпоминателна плоча с имена на жертвите в Априлското въстание и посвещение, което обединява почитта към всички, чиито имена са записани на този мемориялен комплекс. В момента на него се намират 77 имена на хора от с. Бъта, които са загинали за свободата и обединението на България.

”Успяхме да постигнем целта на създадения през ноември 2018 г. инициативен комитет. Това стана и със съдействието на Министерството на отбраната. Предложеният проект на авторския колектив в състав: архитект Бойко Сторинчев и скулпторът проф. Стефан Лютаков заедно с приложената документация беше одобрен, но беше включен за финансова подкрепа с постановление на МС.” Това каза Цонка Чалъкова-Кацарова, председател на Инициативния комитет за реставрацията на военния паметник-костница в с. Бъта.

Комплексът включва построения през 1965 г. паметник-костница с имената на 15 убити земеделци, един разстрелян на фронта през 1915 г. за участие в подготовката на военен бунт в 27-и Чепински пехотен полк и трима загинали във Втората световна война. Монументът е със статут на военен паметник от април 2018 г. Почистен е и е заздравена облицовката от риолит.

На него са били добавени общо две възпоминателни плочи с имената на загинали във войните в периода 1877–1918 г. Запазени са визията и автономността на паметника. Към него са интегрирани и две новоизградени П-образни тела, изнесени в пространството на разстояние, като така те подчертават подхода към него. Там е поставена табела с имена на жертви в Априлското въстание и Посвещение, обединяващо почитта към загиналите. По този начин организаторите се надяват да бъде съхранена паметта за загиналите герои.

От името на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, доброволец във Втората световна война, лекокартечар, един от героите при боевете на Стражин и Страцин, полковник от запаса Спирдон Спирдонов връчи на Цонка Чалъкова-Кацарова най-високото отличие на съюза – Почетният плакет, както и символно шалче трибагреник. Признанието е в знак на благодарност за усилията на организаторите на събитието.

Поздравителни адреси към изпълнителите и организаторите на събитието постъпиха от името на Централно военно окръжие, Съюза на ветераните от войните на Българияи от местни институции. Поднесени бяха венци и цветя.

„Не зная дали имате представа какво е за нас този ден. Моиоте родители бяха сираци. Уроците, които ни предадоха, бяха свързани с тяхното нещастно детство, каквото е било и детството на много деца от с. Бъта”, отбеляза в заключение Цонка Чалъкова-Кацарова.

Възраждат Мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Млади патриоти от организацията “Куберовъ воинъ” организираха обсъждане за бъдещето на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София. Гост беше арх. Васил Дончев, който е участвал с проекти в двата конкурса, проведени досега от Столична община, както и евродепутатът д-р Андрей Ковачев – един от основните радетели за възстановяването на паметника.

Вече над 20 години различни обществено-патриотични организации се борят за неговото възстановяване в автентичен вид и на същото място, където е бил, преди да бъде окончателно срутен през 1977 г. „Успехите са частични, но битката не е приключила, тъй като паметникът все още не е изцяло възстановен. Целта ни е да премислим, организираме, координираме и обединим усилията си, за да може възстановяването най-сетне да се осъществи“, казва Димитър Панчев от „Куберовъ воинъ”.

На 23 септември тази година от „Куберовъ воинъ“ са подали писмо с въпрос до кмета на Столична община, до главния архитект на София и до председателя на СОС относно Паметника на Първи и Шести пехотен полк, и вече имат отговори.

Кметът Йорданка Фандъкова е пренасочила писмото до главния архитект Здравко Здравков, който е дал отговор. Раздвижване се очаква към края на тази година, когато според Здравков ще бъде стартирана процедура по Закона за обществените поръчки за изготвяне на ново задание за проектиране, за което ще бъде проведено обществено обсъждане с гражданите.

Евродепутатът Андрей Ковачев представи добрата вест, че от страна на Столична община е поет ангажимент за конкретен график за реализирането на проекта. Предстои да бъде обявено техническото задание за подготовка на конкурса, който трябва да стартира най-късно през април 2023 г.

Архитект Васил Дончев изтъкна проблемите, пред които се е изправил по време на провеждането на конкурсите, показа визуализации на възстановения паметник и изрази надежда, че третият конкурс най-накрая ще бъде успешен, както и че ще бъде избран изпълнител за възстановяването.

Общинският съветник Михаил Петров, който също се включи в обсъждането, изрази мнението си, че не трябва да се прекратяват повече конкурсите. Той обеща да внесе доклад за Мемориала в най-кратък срок, за да призове отново колегите си от Столична община да се задействат по въпроса с възстановяването.

Димитър Панчев беше категоричен, че конкурсът трябва да бъде проведен и проектът да бъде реализиран, защото това е задължението ни пред историята и пред паметта на загиналите.

Граждани и представители на различни организации участваха с въпроси и мнения по време на обсъждането.

„Битката за възстановяването на паметта на нашите предци не е приключила. Следим отблизо дали поетите от Столична община ангажименти ще бъдат реализирани“, категоричен беше Димитър Панчев от „Куберовъ воинъ”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани