Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с нови мерки срещу Северна Корея – санкционират лица, свързани с оръжейната програма

[post-views]
САЩ с нови мерки срещу Северна Корея – санкционират лица, свързани с оръжейната програма

Нови мерки срещу Северна Корея. САЩ и регионалните им съюзници от Южна Корея и Япония наложиха санкции на трима високопоставени представители на Пхенян, пряко свързани с оръжейната програма на страната.

През последните месеци военната активност на Северна Корея се засили. От началото на годината Пхенян проведе над 60 ракетни теста, а през ноември изпита и най-голямата междуконтинентална ракета в арсенала си.

Американското министерство на финансите включи в черния си списък Джон Ил-хо, Ю Джин и Ким Су-гил. И тримата бяха санкционирани от Европейския съюз през април, заради ролята си при разработването на оръжия за масово поразяване и поддържането на програмата за тяхното използване.

Мерките включват замразяване на активите им и забрана да извършват лични и бизнес трансакции на територията на САЩ. Решението е координирано със съюзниците в Токио, Сеул и Брюксел, заявиха от Държавния департамент, с оглед нарастващата глобална заплаха от Пхенян.

На свой ред Южна Корея разшири списъка и наложи допълнителни санкции срещу 7 физически и 8 юридически лица, свързани с оръжейната програма на Севера.

Припомняме, че от години режимът на Ким Чен-ун е обект на тежки санкции, но въпреки това не се отказва от разработването на нови оръжейни системи. На 18 ноемри Пхенян тества най-мощната си балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ. Това поднови опасенията, че страната подготвя седмия си ядрен опит, след затишие от 2017 г. насам. Твърди се още, че Северна Корея разработва компактни ядрени оръжия и подсилва конвенционалните си военни способности.

Най-ново

Единична публикация

Избрани