Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна получи френския вариант на HIMARS

[post-views]
Украйна получи френския вариант на HIMARS

Русия вероятно стреля по Киев и с ракети без боен заряд

Украйна съобщи, че е получила ракетни системи за залпов огън LRU (френския еквивалент на американските HIMARS), с които ще подсили военния си арсенал срещу Русия, предаде „Франс прес“. Това става в момент, когато Русия продължава опитите за настъпление в Донбас и контраофанзивата към Харковска област, която Украйна отвоюва през септември. „Въпреки крайно тежките си загуби окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецка област, да превземат територия в Луганска област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

„LRU пристигнаха! Украинската армия вече е още по-мощна за възпиране и унищожаване на врага”, написа в „Туитър“ украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той не уточни колко такива системи са доставени, но в интервю за в. „Журнал дю диманш“ на 19 ноември неговият френски колега Себастиан Льокорню каза, че Франция ще изпрати в Украйна „две системи LRU за наземни удари в дълбочина“.

Системите LRU са с обсег около 70 км и могат да поразят мишената си с точност до метър, се казва на сайта на френското министерство на отбраната. През последните месеци Украйна използва няколко типа чуждестранни ракетни установки, включително високоточните американски HIMARS, за атаки срещу руските тилови линии и най-вече линиите за снабдяване.

В интервюто си за „Журнал дю диманш“ Льокорню заяви също, че Париж ще изпрати две батареи ракети „Кротал“ – системи за отбрана „земя-въздух“ срещу дроновете камикадзе, използвани от руснаците. „Проучваме също украинско искане за радари, защото превантивното засичане на удари е от решаващо значение“, добави той, без да навлиза в подробности. От 15 хил. украински войници, които ще бъдат обучени в Европейския съюз през следващите месеци, Франция ще поеме 2000, допълни министърът.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц обеща във вторник в Украйна да бъдат доставени още зенитни самоходни установки „Гепард“.

Те са способни да унищожават въздушни цели на 4 км разстояние и на височина до 3 км и са смятани за много ефективно мобилно средство на противовъздушната отбрана.

Русия изстрелва крилати ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, без снаряд, за да изчерпи ресурсите на противовъздушната отбрана на Украйна, съобщи Ройтерс като се позова на високопоставен американски военен. Служителят, който отказа да бъде назован, беше попитан за оценката на британското военно разузнаване, според която Русия „вероятно“ премахва ядрени бойни глави от крилатите ракети и изстрелва боеприпаси без снаряд в Украйна. Компанията „Боинг“ (Boeing) предлага на Пентагона да произведе евтини, малогабаритни и високоточни наземно базирани бомби (round-Launched Small Diameter Bomb или GLSDB) за Украйна с достъпни двигатели. Това съобщава „Ройтерс“, като се позовава на източници и документи, до които е получила достъп.

Столтенберг: НАТО има конкретни планове за защита на всички съюзници

Министрите на външните работи на НАТО, които през тази седмица проведоха двудневна среща в Букурещ, осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг, обобщават румънските медии. Срещата на министрите на външните работи от Алианса бе първата след началото на войната срещу Украйна, която се организира в страна от източния фланг на отбранителния пакт. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна.

NATO Secretary General officially opens the meeting

„НАТО може да изпрати допълнителни сили в района на Черно море по суша и въздух, ако е необходимо“ – извежда в заглавие телевизия „Диджи 24“ част от изказването на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Страните от НАТО се споразумяха и осъществиха засилено съюзническо присъствие в Черноморския регион още през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим от Русия, припомни Столтенберг и добави, че Алиансът е увеличил допълнително присъствието си преди и след началото на руската инвазия в Украйна. Той отбеляза и удвояването на бойните групи на НАТО. Те вече са осем и са разположени в Румъния, Полша, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и България. Бойната група на НАТО в Румъния е на ниво батальон, но при необходимост може да бъде увеличена до ниво бригада, посочва „Диджи 24”.

Освен това Столтенберг е подчертал, че Алиансът разполага с конкретни планове за защита на всички съюзници. Генералният секретар на пакта отговори така на журналистически въпрос по повод призив на румънския президент Клаус Йоханис за конкретни планове, за да се „знае точно кой, какви войски и къде да бъдат изпратени в случай на нападение“, пише вестникът. През втория ден от министерската среща на НАТО в Букурещ се проведе заседание на Северноатлантическия съвет с Финландия и Швеция, които са поканени да се присъединят към организацията. Имаше и заседание, в което се включиха ръководителите на дипломацията на страните партньори от Северноатлантическия алианс – Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

САЩ одобриха солидна оръжейна доставка за Финландия

Държавният департамент на САЩ одобри втора значителна продажба на оръжие на Финландия в рамките на един месец, помагайки на съседа на Русия в опитите му да укрепи отбраната си заради войната в Украйна, съобщиха Финландия и Съединените щати, цитирани от „Ройтерс“. След като Русия нахлу в Украйна през февруари, правителството на Финландия реши да отпусне допълнителни 1.7 милиарда евро само тази година за закупуване на оръжие и други отбранителни материали. „Много значителен дял от него ще отиде за (покупки) от САЩ“, каза във вторник правителственият съветник Ийка Мартила от Министерството на отбраната на Финландия.

Държавният департамент заяви, че предложената продажба на тактически ракети AIM 9X SIDEWINDER Block II, ракетите въздух-земя AGM-154 Joint Stand Off (JSOW) и свързано с тях оборудване за приблизително 323,3 милиона долара ще подобри оръжейните способности въздух-въздух и въздух-повърхност на Финландия. Финландия планира да използва ракетите с новите си многоцелеви самолети F-35, които също купува от Съединените щати.

По-рано този месец Държавният департамент също одобри продажбата на 150 управляеми ракетни системи за залпов огън и свързаното с тях оборудване на приблизителна цена от 535 милиона долара. Финландия изгражда свои собствени отбранителни способности от десетилетия, но след като Русия започна своята „специална военна операция“ в Украйна, Финландия кандидатства за присъединяване към западния военен съюз НАТО, променяйки драстично политиката си за сигурност заедно със съседна Швеция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани